nedeľa 31. mája 2009

Jednoduchý chutný koláč

Keďže Nelča je chorá od Červeného kameňa tak tento víkend sedíme doma. Bohužiaľ je to víkend keď sa koná niekoľko udalostí na počesť dňa detí a nemôžeme ísť ani na jednu z nich. A tak som aspoň upiekol koláč a keďže to bol jeden z tých lepších ( teda v merítku mojich koláčov :), tak sa podelím o recept. Základom bol recept na Kiwi rezy z knižky Recepty zo Života 2. Ingrediencie
5 vajec
250g práškového cukru
5 lyžíc vody
1 lyžica oleja
200g polohrubej múky
1/2 balíčku prášku do pečiva  

Plnka
330ml šľahačkovej smotany
1 balíček vanilkového cukru
500ml kyslej smotany  

Poleva
Ovocie - kiwi, jahody, banány, ... proste ovocie ktoré je sladké a dá sa nakrájať na kolieska
Cukrárenské želé na 1/2l vody
 
Postup Žĺtky oddelíme od bielkov a zmiešame ich s práškovým cukrom. Postupne pridáme vriacu vodu a olej. Poriadne pomiešame a potom pridáme múku s práškom do pečiva. Pripravíme si sneh z bielkov a ten nakoniec vmiešame do zmesi. Väčší plech vymastíme a pomúčime. Cesto potom vylejeme na plech. Dáme piecť na 180´C. Cesto je upečené vtedy keď do neho pichneme špajdľu tak sa tá špajdľa dá vytiahnuť bez problémov a cesto sa na ňu nenalepilo. Ja som to osobne nestopoval, ale ak to dobre odhadujem tak to bolo cca 15-20 minút. Cesto potom necháme vychladnúť. Pokiaľ cesto chladne pripravíme si plnku. Pripravíme si šľahačku z šľahačkovej smotany a primiešame do nej vanilkový cukor. Ak sa Vám zdá plnka málo sladká tak môžeme pridať viac vanilkového cukru. Po vychladnutí cesta rovnomerne naň rozotrieme plnku. Celý plech vložíme do chladničky viac vychladnúť. Ovocie nakrájame na kolieska a poukladáme na plnku. Pripravíme si cukrárenskú polevu, necháme ju vychladnúť (ja som spravil chybu, že polevu lial ešte teplú tá sa začala miešať s plnkou) a nalejeme ju na plnku s ovocím. Vložíme do chladničky a záleží od polevy kedy stuhne kedy sa budete môcť zahryznúť do koláča :)

Dobrú chuť :) A ak niekto budete piecť tento koláč, napíšte do komentára ako Vám vyšiel ...

piatok 29. mája 2009

Pokec pridaný :)

V pravo môžete nájsť Pokec. Kľudne tam niečo napíšte :)

štvrtok 28. mája 2009

Prvý počítačový bug bola moľa

Vedeli ste, že prvý počítačový bug bola vlastne moľa? Už to, že slovo bug ktoré je hojne používané medzi programátormi na celom svete, pričom nezáleží na krajine, je pravdepodobne naozaj odvodené od reálneho chrobáka je zaujímavé. A to so zaujímavosťami nekončíme. Prvý bug sa objavil 9 septembra 1945 na prístroji s menom Mark II Computer na Harvardskej Univerzite a je z neho dokonca fotografia Tento bug bola vlastne moľa čo sa dostala do relé a počítač nefungoval správne :) Čo bolo aj riadne zdokumentované. A zaujímavé je aj to, že to bola žena čo "bug" použila - námorná dôstojníčka Grace Murray Hopper. Teda nehovorím to kôli tomu, že by utrpelo moje mužské ego ale terajší pomer programátorov a programátoriek je značný v neprospech žien. Ja osobne by som bral viac žien v našom obore :) Inak 9 september má pre mňa aj osobný význam - teraz nehovorím o roku 1945 ale o roku 2000. Je to dátum mojej svadby :) ale to už bug nebol :)

Zas hlavolámanie

Už mi pomaličky dochádzajú nadpisy :) Pri hľadaní nejakých zaujímavých hlavolamov som narazil na tieto dva: Poverčivý riaditeľ Pán Strážny je nočný strážnik v jednej veľkej firme. Pán Veľký je zas jej generálnym riaditeľom. Raz ráno sa pán Strážny už-už chystal odísť domov, keď na schodoch stretol pána Veľkého, ktorý práve prichádzal do práce. "Chystáte sa v blízkej dobe na nejakú dlhú cestu lietadlom?" opýtal sa ho. "Áno, dnes poobede odlietam na služobnú cestu do Londýna," potvrdil pán Veľký. "Nikam necestujte!" varoval ho pán Strážny. "Prečo?" udivene sa opýtal generálny riaditeľ. "Minulú noc som mal taký sen. Snívalo sa mi, že vaše lietadlo vybuchlo a všetci zahynuli." Pretože bol pán Veľký veľmi poverčivý, služobnú cestu radšej odvolal. Celé poobedie nervózne sledoval televíziu. A naozaj, podvečer hlásili v správach výbuch lietadla na pravidelnej linke do Londýna. Oblial ho pot a asi 15 minút sedel ako obarený vo svojom riaditeľskom kresle. Keď sa potom prebral, zdvihol telefón a zavolal svojej sekretárke: "Anička? ... Anička, poznáte toho vrátnika, ako sa len volá, pán Strážny myslím? ... Áno, ten. ... Zavolajte na personálne, nech ho ihneď prepustia." Zmrzlina V cukrárni majú chladiaci pult, z ktorého predávajú smotanovú zmrzlinu. Malá zmrzlina (jeden kopček) stojí 10 Sk, veľká zmrzlina (dva kopčeky) stojí 20 Sk. Do cukrárne prišli dve dievčatá: Petra a Daniela. Petra položila na pult 20 Sk a predavač jej bez slova podal veľkú zmrzlinu. Potom prišla k pultu Daniela. Tiež položila na pult 20 Sk, no predavač sa opýtal: "Aká to bude?" Predavač nepoznal ani jedno z dievčat. Napriek tomu vedel, že Petra bude chcieť veľkú zmrzlinu, no už nevedel, akú zmrzlinu chce Daniela. Pritom obe položili na pult rovnakú sumu. Ako je to možné?

Oteplilo sa - policajti budú mať akciu

Toto som sa dnes dočítal: "Polícia bude od štvrtka (28. mája) do nedele (31. mája) kontrolovať vodičov na celom území Slovenska. Informoval o tom hovorca prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Martin Korch." Zdroj: natankuj.sk Som zvedavý či to dopadne zas ako som písal pred viac ako dva mesiace dozadu v blogu "Blikať alebo neblikať?". Chcem veriť, že policajti sú tu pre nás a nie len pre napĺňanie štátnej pokladnice. Zatiaľ ma o tom nepresvedčili. Dnes som išiel do roboty autom ale policajta som zatiaľ nevidel a tak som zvedavý kde budú a či vôbec budú. Ale aby to nebolo len o tom čo vidím ja, poprosím čitateľov tohto blogu napísať do komentára kde policajti úradovali a či to miesto bolo na rozumnom mieste a nie len na mieste kde sa dá "zarobiť". Kľudne môžete napísať aj zahraničné skúsenosti.

utorok 26. mája 2009

Červenokamenská šermovačka 2009

Za veľa peňazí - veľa muziky. Asi tak by som hodnotil tento festival. Vstupné 8 euro je dosť. Na druhú stranu festival na Červenom Kameni ponúkal nepretržitú zábavu. Bohužiaľ pre rodičov s deťmi vo veku mojej Nelinky to znamená, že väčšinu z toho neuvidí. Deti majú svoj vlastný režim. Keďže na Červený Kameň sme nešli priamo, ale boli sme zobrať starkú do Smrdák, tak sme museli nájsť cestou nejakú reštauráciu. Normálne by som to ani nepísal, ale reštaurácia Boxer club nás veľmi milo prekvapila a odporúčam ju každému. Je to "motorkárska" reštaurácia, teda hlavne imidžom. Inak veľmi príjemné prostredie a boli sme aj veľmi spokojný s jedlom. Ak by ste ju hľadali tak je v Doľanoch - neprehliadnete ju :) Potom, s malou medzi zástavkou u kamaráta sme už smerovali na Červený Kameň. Neďaleko miesta kde sme zaparkovali sa jazdilo na koníkoch. Hneď mi bolo jasné, čo Nelča bude chcieť. Lenže po zistení, že jeden malý okruh stoji 1.5 eura nás to prešlo, aj keď Nelinke sa to ťažšie vysvetľovalo. Ale už nám začalo byť jasné, že sme neprišli do lacných krajov. Po zaplatení 8 eur pre mňa a dôchodcovskej sumy pre moju maminu (inak vraj to bol jej prvý dôchodcovský lístok :) ) sme sa ocitli v stredoveku. Všade sa pohybovalo veľa účinkujúcich a dotváralo tak príjemnú atmosféru. Po vyskúšaní ozajstnej zbroje a mečov mojou dcérou a mojou maminou sme sa presunuli k hlavnému pódiu. Akurát začínalo predstavenie šermiarov. Kvalitou to bolo na vyššej úrovni ako sme mohli vidieť na Samových hrách. Červenokamenská šermovačka 2009 Po krátkej pauze prišla na rad rozprávka. Drevené meče a rytieri akože na koňoch. Lokaji sa predviedli s vlajkami, princezná so šatkami na reťaziach a rytiersky súboj rytierov. Všetko popretkávané humorom. Bolo to príjemne zábavne a Nelinke sa to páčilo. Červenokamenská šermovačka 2009 Ďalšie predstavenie bolo Cyrano de Bergerac. Súbojmi prepletený uletený príbeh. Pripadalo mi to až príliš uletené, aj keď súboje boli pekne zvládnuté. Červenokamenská šermovačka 2009 A nasledovalo hlavné predstavenie dňa - Rytiersky turnaj. Štyria rytieri súťažili najprv v rozličných úlohách a neskôr proti sebe. Na rytieroch bolo vidno, že ich to baví a dávajú do toho všetko. Naozaj klobúk dole. Červenokamenská šermovačka 2009 Červenokamenská šermovačka 2009 Červenokamenská šermovačka 2009 Po skončení turnaja sme sa už začali poberať domov. Na Nelinke už začala byť vidno únava. Cestou sme stretli môjho kolegu z práce ktorý sa tiež zastavil pri rytierskom turnaji pre malé deti. A tak Nelča mala ešte pekný zážitok ako rytierka bojujúca za rád okrídlených koníkov. Nakoniec dostala za svoj výkon pekný diplom a čokoládové peniažky. Červenokamenská šermovačka 2009 A tak sa skončil tento festival pre nás. Bolo tam veľmi pekne a príjemne. Nelinka mi v ten večer v posteli pri uspávaní povedala "Pačilo sa mi to.". Inak ak ste tam boli tiež, napíšte do komentáru svoj názor :) a kľudne prihoďte linku na Vaše fotky - rád si ich pozriem.

Ženy vs. muži : šoférujeme

Pár rokov dozadu bolo veľmi veľa vtipov o ženách a šoférovaní. Keďže už v tedy som mal to šťastie a pobudol som nejakú tú dobu v zahraničí, kde ženy šoférovali bežne, tak som tušil, že to je asi o niečom inom. Že to je skôr o tom, že muži majú viac skúsenostní so šoférovaním. Inak povedané - ženy sa u nás nedostávali k šoférovaniu toľko čo muži. A potom, ako každý neskúsený šofér spôsobovali viac kolíznych situácií. A tak ženám prischla nálepka zlých šoférov. Od v tedy prešlo už pár rokov a ženy sú bežnou súčasťou na našich cestách. Teda aspoň tu v Bratislave. Ale stále cítim rozdiel medzi ženami a mužmi na cestách. Vôbec ale netvrdím, že ženy sú horšie, len inak riešia niektoré situácie ako muži. Rád by som si vypočul názor ženy na nás mužov a šoférovania, veď určite prehliadam bežné "mužské" zlozvyky. To čo tu píšem je to, čo si ja všímam v Bratislave denno denne. Čo mňa najviac hnevá na šoférkach je, že veľakrát ignorujú chodcov na prechode. Trošku som si to všímal a ak som to dobre počítal tak z 9tich nedaní prednosti na prechode bolo 7 ženami. Pred pár dňami ma skoro žena s PD značkou skoro prešla na prechode - ani nespomalila. Muži zase ignorujú pruhy pre autobusy. Cestou do roboty idem popri asi 3 úsekoch s bus pruhom. Väčšinou sú to muži čo tadiaľ veľkou rýchlosťou predbiehajú, alebo ich využívajú ( možná lepšie povedané - zneužívajú) na predbehnutie na križovatkách. Muži sú v takýchto prípadoch menej ohľaduplní a menej rozvážni ako ženy. Aj zbesilé predbiehanie je doménou mužov. Vidieť zbesilo kľučkovať ženu je zriedkavé aj keď ale nie ojedinelé. Zároveň sú to viac muži, ktorý začnú vytrubovať na týchto bláznov - asi kvôli mužskému egu - to viete mi muži to nemáme radi byť predbehnutý. Posledná vec čo spomeniem je nerozvážnosť žien. Sú niektoré situácie keď žena radšej zabrzdí ako by sa zaradila plynulo do premávky. Pritom sa neraz stane, že auto idúce za ňou, najmä ak je šoférované mužom sa dostane do problémov a prudkého brzdenia. Predpokladám ale, že tu ide viac menej o skúsenosti a skúsená žena šoférka by to zvládla. Zároveň ale mám aj podozrenie, že ženy sú už v povahe viac opatrné a tak rovnako skúsená žena a rovnako skúsený muž by sa správali ináč. Asi sa aj pri šoférovaní prejavujú genetické danosti. Muži potrebovali v genetickej výbave schopnosti loviť a ženy zasa chrániť životy. Trošku mi do toho nezapadá správanie sa šofériek na prechodoch. Inak mi to ale v podstate zapadá. Aké máte skúsenosti so šoférovaním mužov a žien Vy? V čom si myslíte, že sú rozdielny? Napíšte to prosím do komentára :)

pondelok 25. mája 2009

Hlavolámanie

Keďže som dnes doma s chorou Nelčou a vstala o 3:30 ráno tak som trošku nevyspatý :) Takže plánovaný blog o Červenej skale a rytierskom turnaji musí počkať na zajtra. Tak si dneska len polámeme hlavu: Jabĺčka V košíku máte 5 jabĺčok. Viete, ako ich treba rozdať piatim deťom, aby každé dostalo jedno celé jabĺčko, a aby 1 jabĺčko zostalo v košíku? Dvojičky Dve dievčatá sa narodili tej istej matke, v ten istý čas, deň aj rok, a predsa nie sú dvojičky. Ako je to možné? Jednosmerka Jedno dievča, ktoré sa učilo šoférovať, išlo v jednosmernej ulici opačným smerom, ale neporušilo žiaden právny predpis. Prečo? Čas Čo sa vyskytuje raz v každej minúte, dvakrát v každom momente, ale ani raz v roku. Zdroj: http://brainden.com/hlavolamy/

piatok 22. mája 2009

Hmm, zaujímavé :)

Dnes mi to v práci nejak nejde. Narazil som na problém pri ktorom Gordický uzol je len šnurovanie na topánke. Tak som sa potešil keď som si prečítal článok čo mi poslal jeden z mojich následovníkov :). Odporúčam prečítať všetkým pekným ženám :) Ten článok je tu.

Niečo ľahšie na piatok

Tehla Tehla váži kilo a pol tehly. Koľko váži jedna tehla? Vlaky Z Bratislavy vyjde do Trnavy vlak rýchlosťou 75km/h. Vzdialenosť medzi Bratislavou a Trnavou je 50km. O päť minút neskôr vyjde vlak z Trnavy do Bratislavy, a to o štvrtinu väčšou rýchlosťou ako prvý. Ktorý vlak bude bližšie k Trnave, keď sa stretnú? Zdroj: http://brainden.com/hlavolamy/

1722 + X dní?

Možná predsa len máme nádej. Zablyslo sa z nečakaného smeru - zo SMERu. Teda, nie že by sa neblýskalo aj z iných smerov, ale tento záblesk asi najviac prekvapil. Počkať, a prečo by mal vlastne prekvapovať? Je to situácia v ktorej sa môže ukázať veľký záchranca dobrých ľudí pred veľkým zlom. A keby to náhodou nevyšlo, tak sa to dá hodiť na právne prekážky alebo na snahu udržať stabilitu vlády. Výhra tak či tak. Takže teraz to už nie je až také prekvapujúce. Snáď sa ale tentoraz podarí tieto elektrické výboje viesť po správnej ceste a na konci bude konečne niečo dobré. Aj keď božie a Ficove cesty sú nevyspytateľné. Inak najviac sa mi páčilo vyjadrenie hlavného smerovkára Fica : "Som pripravený ísť do rozhodnutí, ktoré nie sú veľmi typické". Veď aké iné rozhodnutia Fico robí?? Keď som si to prečítal tak sa na zástavke ľudia na mňa čudne pozreli, že prečo sa tak smejem. Potom som čítal ďalej. To ma už nejak nerozosmievalo. Chce sa meniť ústava. A čím skôr. Rýchle zmeny v ústavách aj pre "väčšie dobro" nebývajú dobré. História pozná veľa takých prípadov. Fico aj Dzuri mali päť rokov na to aby sa o to postarali. Ale až keď treba hrdinov pred kamerami tak počet King Kongov búchajúcich sa do pŕs a burcujúcich do útoku neuveriteľne vzrastie. Dúfam, že sa do ústavy nedostanú "mimochodom" aj nejaké šumy. Zašumené ústavy nerobia dobro. Najmä ak predsedom bude náš dobre známy hrobár.

štvrtok 21. mája 2009

1722 dní

Slušnosť zas prehrala. Mafia zas vyhrala. Schytala to horšie ako Slováci s Čechmi na MS v hokeji. Číslo 1722 dní je počet dní čo vydržal Špeciálny súd. Včera mal pohreb.

Aby ten deň bol ešte horší, hlavný hrobár sa vyjadril, že chce byť predsedom Ústavného súdu. Áno, ide o toho hrobára čo si telefonuje s albánskym mafiánskym bossom. Áno, je to ten hrobár čo nadáva do hajzlov iným ľuďom. Áno, je to ten hrobár čo verejne klame a je usvedčený. Áno, je ešte veľa úžasných vecí čo by sa dalo o ňom povedať. Nie je ťažké uhádnuť kto sa skrýva pod maskou hrobára, áno je to pán úžasný Harabin. Je jasné, že hrobár potrebuje na kopanie hrobov komplica. Nie je vôbec prekvapujáce kto mu podával lopatu. Predpokladám, že hádate správne, druhý pán úžasný sa volá pán úžasný Mečiar. A nepýtajte sa ma, čo dokázal ten druhý pán úžasný, to by bolo na dlho a aj tak väčšina z nás to už pozná len si to málo pripomíname.

Hrob Špeciálneho súdu

streda 20. mája 2009

Lámeme hlavy ďalej

50% mojich následovníkov mi napísalo, že by bolo dobré pokračovať v hlavolamoch ( asi preto, že im zatrhli icq :) ). 50% je dosť tak sa budem snažiť z času načas nejaký ten prihodiť. Prvá V banke mám 100€ Kde nastala chyba? Jedna od Einsteina: Stretol sa raz človek s medveďom. Okolo bola pustatina, nablízku nebol iný človek ani iný medveď. Obaja sa poriadne zľakli a začali utekať. Človek utekal smerom k severu, medveď smerom k západu. Človek sa zastavil, zamieril presne smerom na juh a medveďa zastrelil. Akej farby bol medveď?

pondelok 18. mája 2009

Niečo pre lámanie hlavy

Moja ženuška ma zásobuje hlavolamami. Keďže nie som sebec tak sa o tie najlepšie podelím :) Doplnte postupnosť :
J D T Š P Š S
Ďalší hlavolam : Je noc a dvaja vojaci a dvaja civilisti stoja na brehu rieky cez ktorú vedie starý most. Nepriateľ podmínoval most a ten má vybuchnúť za 17minút. Keďže most je starý, tak cez neho môžu ísť naraz iba dvaja ľudia a potrebujú baterku aby nespadli do diery. Vojaci sú rýchli - jeden dokáže prejsť most za 1 minútu a druhy za 2 minúty. Horšie je to s civilistami - jeden za 5 a druhý za 10 minút. Ako sa dostanú na druhú stranu skôr ako vybuchne most keď majú iba jednu baterku?

nedeľa 17. mája 2009

Prvý máj

May day, May day!!! Je zaujímavé, že po anglicky je prvý máj to isté ako volanie o pomoc. Aj keď volanie o pomoc nemá s prvým májom nič okrem rovnakého znenia spoločné. Volanie o pomoc je odvodené od francúzskeho m'aider čo je skrátené venez m'aider v preklade "poďte mi pomôcť". A keď sme už pri tom prvom máji, tak to čo sme dlhé roky slávili pochodujúc s transparentami pred tribúnami plných ľudí s priemerným vekom niekde okolo 150, tak to nemá nič s tým čo prvého mája oslavuje zvyšok sveta. Transparentný sviatok práce sa začal sláviť v roku 1890 na počesť demonštrácie v Chicagu v roku 1866 za 8 hodinový pracovný deň. Ten druhý prvomájový sviatok je už vítaní jari a tepla. Pôvod je v Keltskej histórii a ide o Keltský sviatok Beltain. I keď to druhé teraz slávievame častejšie tak spomienky na sviatok práce pre nás, čo sme sviatok práce zažili iba na základnej škole, sú viacmenej príjemné. A aby som nezabudol, pre Slovákov prvý máj znamená aj výročie vstupu do Európskej únie. Už je to päť rokov čo sme členmi. Na túto udalosť sa nejak zabúda a pritom nám táto udalosť priniesla najviac čo sa týka prvomájových udalostí. Netvrdím, že priniesla iba dobré, ale podľa mňa toho dobrého je výrazne viac ako toho zlého. Ale keďže na fotke prístupovej zmluvy nie je nikto so Smeru ale Dzurinda a Kukan tak sa ani nečudujem, že sa o tom až tak veľa nehovorilo. Čo ma ale prekvapilo, že sa tá fotka vo forme plagátu rozdávala na námestí :) Ale dosť bolo histórie, aj keď ten náš posledný prvý máj bol už pred dvomi týždňami a pritom ja som sľúbil, že o ňom napíšem. A tu sa dostávam k prvému vysvetleniu Mayday :) Ale nie, že mi prídete na pomoc. Ja to nejak zvládnem, len pre tento raz to spravím viac menej ako foto dokumentáciu :)

A je tu znova Sudoku

Včera v noci som išiel spať asi o 2:30. Nepozeral som telku a ani nehral niečo užitočné ako je napríklad CounterStrike :), ale robil som program na hľadanie najťažšieho sudoku. Chcel som to nechať hľadať cez noc. Cca o 1:00 som to nechal aj bežať, prezliekol som sa do pyžama a v tedy ma napadla nejaká optimalizácia. Tak som sa vrátil a dorobil ju. O 2:30 som pokračoval v ceste do postele. Ráno som našiel spadnutý program - došla pamäť - memory leak :) Takže výsledok nebol :( Opravil som memory leak a zistil, že mám v ňom chybu a preto aj keby sa niečo našlo, tak aj tak by to nebolo správne :) V priebehu dňa som spravil potrebné úpravy, spustil počítanie a išiel na hokejbal. Keď som sa vrátil tak počítanie ešte prebiehalo - v podstate by to počítalo ešte asi pár dní - ale aspoň tam bolo vidno najlepší medzivýsledok. Tu je : Kto bude prvý kto ho vyrieši? Napíšte riešenie do komentáru. A prosím nepoužívajte solvery :)

streda 13. mája 2009

Sudoku

Sudoku je moja obľúbená zábava. Naučil som sa ho lúštiť počas chôdze, v rozbehnutom autobuse, no proste všade kde sa dá. Väčšinou si vytlačím sudoku z http://www.pdfpad.com/sudoku/. Včera som urobil to isté a začal som riešiť toto sudoku (č. c5688 - dá sa znova vytlačiť na tej stránke): Kto ho vyrieši je frajer :). Keďže nie som úplne normálny v takýchto veciach (poznám celú radu ľudí čo Vám to s radosťou odprisahajú :) ), a keď sa niečo spája s matematikou tak sa pre mňa začína zábava ( predpokladám, že pred chvíľkou spomínaný zoznam sa akurát rozrástol o niekoľko ďalších ľudí :) ). Prvé čo človeka napadne je počet všetkých sudoku plôch. Druhé čo ma pri sudoku trápi :) je nájsť čo najobtiažnejšie sudoku. Prvý problém - počet sudoku plôch mi ležal v hlave už dlhšie. Pôvodne som ho chcel vyriešiť sám, ale nejak som sa zamotával a výsledok nikde. Tak som si zavolal toho pána s tým čudným menom. Akože sa len volal? Hmm, ahá už to mám - Mr. Google :) Po krátkom hľadaní som našiel veľmi zaujímavý článok "Mathematics of Sudoku I" od Bertram Felgenhauer a Frazer Jarvis. Pokiaľ Vám matematika nevonia a predsa len chcete kliknúť na danú linku, odporúčam najprv zavolať vymetača diabla. V prípade, že ste už klikli na odkaz, odložte všetky ostré predmety a hláste sa na najbližšej psychiatrii :) Ale teraz vážne, v tom článku je postup veľmi podobný tomu v mojej hlave, dokonca aj brute force časť kde treba niečo naprogramovať je tam. Rozdiel je, že v tom článku sa dotiahli veci ďalej ako som ich dotiahol ja. Článok nie je písaný nejakou hroznou matematickou rečou tak pre toho koho to naozaj zaujíma to bude poučné čítanie. Ja už len dodám, že výsledok je
6 670 903 752 021 072 936 960
Pekne veľké číslo :) A teraz poďme na najťažšie sudoku. Tu si chcem ale vystačiť bez toho pána s tým zvláštnym menom. Prvé čo je treba je si definovať čo chceme dosiahnuť - najťažšie sudoku je predsa len príliš vágny pojem.
  1. sudoku musí byť jednoznačné - inak povedané je len jedno riešenie
  2. definovať funkciu "ťažkosti" - každému sudoku treba vedieť priradiť jednoznačne číslo - váhu, najväčšie číslo bude najťažšie sudoku
Prvá časť sa overí riešením sudoku. Samozrejme, že to ale nebudem riešiť ja ale nejaký ten počítač. Druhá časť je už skôr empirická a každý môže rôznym situáciám priradiť iné váhy. Ale najprv si preberme situácie (zóna sa myslí ako 9tica - buď celý stĺpec, celý riadok alebo sudoku štvorec 3x3) :
  1. Existuje políčko pre ktoré jednoznačne existuje číslo N - je to jediná možná pozícia pre N v zóne pretože ostatné pozície sú buď už vyplnené alebo ich kryje pozícia ďalšieho N
  2. Existuje políčko pre ktoré jednoznačne existuje číslo N - existujú prípady keď neplatí prvý prípad ale Nko je ako jediné možné v zóne - všetky ostatné čísla kryjú danú pozíciu
  3. Neexistuje žiadne jednoznačné číslo - je treba si zvoliť v nejakom políčku jedno číslo z možných čísel pre dané políčko a skúsiť vyriešiť sudoku. Ak neexistuje riešenie tak treba zvoliť ďalšie číslo a opakovať postup pokiaľ sa nenájde riešenie
To sú základne situácie. Keďže pri riešení sudoku nastanie viac takýchto situácií tak si treba zvoliť spôsob agregácie a podla toho aj zvoliť ohodnotenie situácie. Najjednoduchšie čo môžeme použiť je aditívna alebo multiplikatívna agregácia. Ja sa prikláňam k multiplikativnej agregácii kde sa hodnoty násobia. Váha prvej možnosti bude 1,01. Ak by sme dali iba 1 tak potom by sudoku s viac číslami na začiatku malo rovnaké číslo obtiažnosti. Takto to to bude síce malá hodnota ale pomôže to usporiadať obtiažnosti. V druhom prípade dáme 1,2. Vo väčšine prípadov nie je obtiažne doplniť dané číslo. Posledný prípad je ale trošku komplikovaný. Nechcem priradiť nejaké konkrétne číslo ale nejakú inú hodnotu ktorá reflektuje obtiažnosť riešenia sudoku pre všetky možné čísla v danom políčku. Použijeme aditívnu agregáciu obtiažnosti pre všetky riešenia sudoku s možnými číslami pre dané políčko. Keďže z prvého problému vieme, že všetkých možných plôch sudoku je obrovské množstvo a nie je reálne pri terajšej výpočtovej kapacite vyskúšať všetky možnosti, preto sa uspokojíme s náhodným sudoku. Samozrejme, že to znamená, že asi nenájdem najobtiažnejšie sudoku, ale predpokladám, že to čo nájdem bude tiež stáť za to.
sudoku = náhodná plocha sudoku
náhodne odoberieme polovicu čísel
počítaj(sudoku)

funkcia počítaj(sudoku)
{
        riešime sudoku a zároveň pri riešení zistíme obtiažnosť
        ak ( sa nedá jednoznačne vyriešiť)
                     tak ukonči funkciu
        ak ( vypočítaná obtiažnosť je väčšia ako najväčšia obtiažnosť doteraz) tak
                     aktuálne sudoku je pre teraz najobtiažnejšie sudoku
        cyklus (pre všetky zostávajúce čísla)
        {
                 odoberieme dané číslo zo sudoku
                 počítaj( sudoku)
                 vrátime dané číslo na svoje miesto
         }
}
Výpočtová zložitosť bude poriadna. Predpokladám, že ma čaká veľa optimalizovania :) Dúfam že v blízkej budúcnosti sa tu objaví hrozne ťažké sudoku :)

utorok 12. mája 2009

Anonymný komentár povolený

Hurá, dá sa to. Pozeral som iný blog na tomto serveri a bol tam anonymný komentár a čudoval som sa prečo mne to nejde. Čudoval som sa už pár týždňov miesto toho aby som to skúsil nájsť a nastaviť. A čuduj sa svete - ide to :)

pondelok 11. mája 2009

Zopár fotiek

Pre dnes mi už dochádza blogovací atrament a preto už len pripojím zopár fotiek z tohto víkendu. Budem ale rád ak mi k fotkám napíšete nejaký komentár. Kľudne aj kritiku, ja sa viac naučím na kritike ako na pochvale. Ale keby ste chceli chváliť - tak kľudne chváľte :) A ktorá sa Vám najviac páči? A inak ako vždy - pre normálnu veľkosť fotky - kliknite si na ňu :) v týchto náhľadoch to nie je ono...

400km radosti

Boli sme zas na 400km výlete do okolia Zvolena. Pre nezainteresovaných - bývajú tam moji aj Táničkiny rodičia. Nelča sa vždy na ten výlet veľmi teší. V podstate aj ja, jediná vec čo ma na tom odrádza je tých 400km za volantom. A tento raz som mal neblahé tušenie. A bohužiaľ sa naplnilo... Vyrazili sme z Devínskej asi tak o 17:00. Po značku Bratislava to bolo v pohode. Potom nasledovala tabuľa s mračiačikom (opak usmievačika :) ) a s informáciou, že sa ospravedlňujú a nasledoval zúžený úsek so zníženou rýchlosťou. Čo by som im na to povedal. Neospravedlňujte sa ale pracujte. Dokopy na diaľnici z Bratislavy do Trnavy boli štyri takéto rozkopané úseky cca po 5km dlhé. Na týchto 20km sme videli pracovať niekoho asi na 20m. Zvyšných 19980m bolo opustených. Kde tu pohodená lopata, kde tu pohodený bager. Ale ľudia nikde. A to keď sme išli naspäť do Bratislavy tak sme nevideli pracovať nikoho. Zažil som opravy diaľnic v Dánsku a v Nemecku. Tam sa maká od rána do večera od pondelka do nedele pokiaľ to nie je spravené. Tam sa nepotrebujú ospravedlňovať, tam je vidno že im záleží na tom aby obmedzovali dopravu čo najkratšie. Tu sa radšej budú ospravedlňovať. Ďalší dôležitý moment cesty bol niekde na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou. Z NKÚ reprezentovaného posádkou na zadných sedadlách :) som dostal príkaz rešpektovať povolenú rýchlosť. A v tedy som sa rozhodol, že začnem rešpektovať presne povolenú rýchlosť. Ani predtým som to nepreháňal. Na diaľnici max +10/15 km/h. Ale od toho momentu rešpektujem povolenú rýchlosť úplne. Neviem do kedy mi to vydrží. Za prvé je to nuda a za druhé je to poriadne nebezpečné. Že je to nebezpečné už vyplýva čiastočne z toho, že je to nuda. Človek pri tom ide zaspať. Ale viac je to nebezpečné kôli netrpezlivcom. Keď som išiel kúsok nad povolenú rýchlosť tak ma netrpezlivci veľmi nepredbiehali. Teda nie za každú cenu. Ale keď idem povolenou rýchlosťou alebo kúsok pod, tak v tedy sa začína ródeo. Koľko áut ma divoko a nebezpečne predbiehalo to nemám spočítané, ale extrém bol keď ma predbiehalo auto cez dve plné čiary a pritom bolo vidno oproti idúce autá. To už hraničí asi s úmyselným ohrozením. Inak dnes ráno som išiel tiež pekne podľa predpisov. Bol som asi najpomalšie auto a tie nervózne tváre čo ma "museli" predbehnúť... A čo ešte na záver? Pamätáte sa na môj príspevok "Blikať alebo neblikať?"? Tentoraz sme policajtov stretli iba raz, teda ja som ich očakával viac po vyhláseniach nášho "sympatického" ministra, že budú policajti viac vonku ako za stolom. Ale asi je ten náš minister len "sympatický". Inak bolo aj pekne vonku, svietilo slniečko a aj teplo bolo, mohli sa teda za štátne poopalovať. Ale asi v polícii nemjú na krém na opalovanie a tak s zbespečnostných dôvodov zostali v tieni. No a čuduj sa svete kde to tí jediní policajti merali - no predsa pri výjazde z Bratislavy. Zatlieskajme dôvere k policajtom pretože odchádza z javiska.

štvrtok 7. mája 2009

Bludné elektróny v mozgu

Tak a na blogu zas píšem. Teda nie, že by som písal blog naposledy až tak dávno, ale konečne píšem blog a nie 50 stranovú špecifikáciu. A to aj bolo o čom na blogu písať, bol Medulienkin hlások v škôlke a bol prvý máj a ten bol na celom svete :). Nebojte, obe udalosti ešte v najbližšej dobe opíšem. To Vám poviem, písať špecifikáciu na niečo o čom je minimum informácií, to je riadny nápor na mozog. Najmä ak je predom daný počet strán. A najmä keď to číslo definujúce počet strán je niekoľko krát väčšie ako na danú vec je rozumné. Potom určite človek nemá chuť písať ešte niečo iné. Ja som človek, ktorý preferuje matematicko-logické myslenie. Môj mozog funguje pomocou jednotiek a núl :) Elektróny v mojom mozgu putujú po presne stanovených cestách. Na písanie takej špecifikácie potrebujete aby vaše mozgové elektróny putovali bludne. Proste potrebujete k dvom stranám rozumných informácií napísať 48 strán bludov. Na to môj mozog nie je. To ako funguje môj mozog som trošku pochopil pri riešení dvoch rôznych logických úloh. Prvá z nich, ktorú som nedokázal vyriešiť: Nachádzaš sa v miestnosti s 3 vypínačmi. Vo vedľajšej miestnosti sú 3 žiarovky, každý vypínač patrí k nejakej žiarovke. Z jednej miestnosti do druhej nevidno. Ako zistíš, ktorý vypínač patrí ku ktorej žiarovke, ak do miestnosti so žiarovkami smieš vstúpiť iba raz? Nebudem Vás pripravovať o riešenie, proste ide o úlohu kde Vám matematika nepomôže. Druhú úlohu som vyriešil za 30 sekúnd: Stojíš na 100m brale a potrebuješ sa dostať dole. Máš 75m lano, skoby, nožík. V 50m je plošina na ktorej sa dá stáť. Skúste ich vyriešiť. Ak vyriešite prvý tak sa viete pri riešení odpútať od matematických zákonitostí. Mne to niekedy nejde :)