štvrtok 28. januára 2010

Krátke animované filmy čo stoja za to vidieť

Zopár animovaných krátkych filmíkov ktoré naozaj stoja za to vidieť.












štvrtok 14. januára 2010

Looking for "Big photo collection managing software"

Changes list:
2010/01/14: This is another post in English. Additional information is planed.
2010/01/14: Photoshop Elements 8
2010/01/14: Picasa 3

I do have big photo collection. Better say - huge collection. I have gathered most of my photographs to new external HDD and there are 45 310 photos - 89 605 872 216 bytes. And they are not really organized. And I would like to change it.

I have few requirements for such software :
1. Tagging
  • Unlimited tag tree (so not only 2 levels such as People->Family but allowing People->Family->Mother for example)
  • Tags in db outside photographies
  • Easy to filter with tags
2. Albums or some kind of db on external medium with photographs. As far as I have photographs on external HDD and I will use it on at least 2 computers I would like to perform tasks on both of them without any other tasks (like "synchronizing" special db from one computer to other)
3. Ability to perform basic photo editing tasks - color corrections, red eye removal, ... I do not want to do that on separate application.

Nice to have features:
1. Facial recognition - creating tags from faces
2. Advanced photo editing tasks
3. Sharing data - creating online albums, ... 
4. Creating backups on DVDs

I have used Google to find such software and I'm going to try some of them. If you have some suggestion of some software - even if it will not fulfill all requirements - please write it to comments.

Here is report:
Name
Must Have
Tags
Albums
Photo editing
Picasa 3
Only in file
without tree structure
Not checked yet
Yes
Photoshop Elements 8
Yes
3 levels
Not checked yet
Yes

Name
Should Have
Facial recognition
Advanced photo editing
Sharing
Backups
Picasa 3
Yes
Not too many but yes
Yes
Picasa web and more
Yes
Photoshop Elements 8
Yes
Yes
Simplier version of Photoshop
Yes
Not checked sharing types yet
Yes

Photoshop Elements 8
UI


Pluses
UI looks like some kind of photo professional application. Allows to group similar photos taken in short time to one group. Advanced photo editing functionalities.

Minuses
I have not found (yet) any good possibilities how to have photo database on external medium.

Pricing
2010/01/04 - €83.00 in EU or $79.99 in US (Plus version including some additional resources and more space of online storage cost €125.00 $119.99)

This report will be updated with new tests/tries.

streda 13. januára 2010

Matematické vtípky

Dnes som sa dostal k vtipu, ktorý pochopia asi len matematicko-zdatný ľudia. Osobne sa mi matematické vtípky, najmä také ktoré pochopia len matematici, páčia a nebolo zlé ich mať pokope :) Tak ak máte zaujímavé tak prosím napísať do komentára :)
Začnem spomínaným vtipom a pridám zopár ďalších :)

Vojde nekonečne veľa matematikov do baru. Prvý príde za barmanom:  - Jedno veľké piva. Príde ďalší:  - "Dám si polovicu z toho čo mal ten predo mnou." Potom príde ďalší:  - "Dám si polovicu z toho čo mal ten predo mnou." Barman sa pozrie na všetkých nasledujúcich a hovorí: - "Vy ste ale idioti." A načapuje dva veľké pivá... 

Fyzik, biológ a matematik sedia v kaviarni a pozorujú ľudí na ulici, ktorí vchádzajú a vychádzajú na druhej strane ulice  z prázdneho domu. Najprv vstúpia dvaja ľudia do domu. Po chvíľke si všimnú, že traja ľudia vyjdu z domu. Fyzik hovorí: 
- "Meranie nebolo presné." 
Biológ hovorí: 
- "Museli sa rozmnožiť." 
Matematik hovorí: 
- "Ak teraz niekto vstúpi do domu, tak tam už nikto nebude."


Množina funkcií si len tak leží na pláži. Zrazu pribehne derivácia : - "Ktorá z vás neutečie tak ju zderivujem!" Všetky funkcie až na jednu ušli. - "A ty čo? Ty sa ma nebojíš?" - "Nebojím, ja som totižto e^x." Na to sa derivácia potmehúdsky usmeje a povie: - "Ale je som derivácia podľa y!"...
 
Matematik sa zobudí a zistí že horí. Príde k vodovodnému kohútiku a pustí vodu. Zistí, že riešenie existuje a tak ide spať...


Zaľúbený pár - matematik a matematička - sa túli k sebe večer v posteli. Príjemná atmosféra osvetlená len malou lampičkou. On sa pýta:
- "Myslíš na to na čo ja?" 
 - "Áno!" 
- "A koľko Ti to vyšlo?"
 
Príde matematik do fotolabu. Predavač sa pýta: - "Deväť krát trinásť?" - "Sto sedemnásť, a prečo sa pýtate?" 


Nedôverujte firmám, ktoré sľubujú komplexné riešenie vašich problémov.  Komplexné riešenia totiž mávajú netriviálnu imaginárnu časť.


Ako sa pozná rodený matematik?  V obchode s autíčkami povie: - "Chcem modré alebo červené, ale nie obidve."


Najkratší matematický vtip :  - "Nech epsilon je záporné"


A aj programátorské:
Na svete je 10 druhov ľudí. Ľudia čo vedia binárne a ľudia čo binárne nevedia.


Stretnú sa dvaja programátori: - "Ponáhľam sa, stará mama má jubileum"  - "Nehovor a koľko má ?" - "64"


Sedia dvaja veľmi smutní informatici v serverovni, príde k nim tretí a pýta sa: 
- "Prečo ste takí smutní ?"
- "No… včera sme sa trošku opili a menili sme heslá…"

piatok 8. januára 2010

To nám ten rok ale začína

Tento rok má byť rok tigra - kovového tigra. Číňania síce majú posunutý začiatok roka, a tak máme ešte rok zemného byvola. Tento rok sa začína podľa čínskeho kalendára 14.februára. No ja mám pocit, že sa už začal. Veď rok tigra má byť poriadne výbušný a má začať psinou a skončiť skučaním. Tiger v spojení s kovom sa stáva nevypočítateľný, nekonvenčný a bezohľadný. 

Zatiaľ to sedí. Psina už je. Dokonca výbušná. Škoda, že tá psina je na úkor nás Slovákov. Poslať výbušninu do Dublinu bol čin hodný naozaj ostrieľaného vtipkára. Našu blamáž umocňujú reakcie zodpovedných. Tváriť sa ako že nič alebo že za všetko môže ten druhý prejde možná na lokálnej politickej scéne, ale v globále to už je horšie. A tak sa Slovensko dostalo na prvé stránky svetových médií. Dokonca si nás všimla aj Al-Džazíra. 

Čo ma ale najviac zaráža, že cvičenia pri ktorých vám bez vašeho vedomia strčia do batožiny či už len pachovú stopu alebo reálnu výbušninu sú vraj bežné. Pokiaľ viem na niektorých letiskách majú špeciálne prístroje ktoré dokážu identifikovať už aj to, že daný človek prišiel do styku s výbušninou. A napríklad v takej USA by Vás za to mohli bez vysvetlenia poslať domov. Teda bez toho aby Vám vôbec oznámili, že majú podozrenie že pracujete s výbušninami. A pri tom ste sa stali len nedobrovoľnou súčasťou cvičenia slovenských policajtov. To už psina veľmi nie je a skôr tu pasuje kovová tigria vlastnosť - bezohľadnosť.

Ale keďže ja mám radšej tú psinu ako tú bezohľadnosť, tak ma potešilo kopec vtipov čo sa hneď objavilo. Tu je zopár:

Koľko slovenských policajtov treba na zosnovanie teroristického útoku? Dvoch - jeden ukryje bombu a druhý ju nenájde

Po pristátí lietadla: -Čo máte v tom kufri? -Ako to mám vedieť? -Á, pán je zo Slovenska...

Stretnú sa dvaja atentátnici na WC v lietadle A:Tiež pracuješ pre al-kaidu? B:Nie, ja pre PZ SR. 

Letisková veža Poprad-Tatry: Zabudli sme na jeden balík s trhavinou, máte ho v batožinovom priestore, ale nepanikárte, aj na rozbušku sme zabudli.

Policajná správa: Vkladanie výbušnín nič netušiacim cestujúcim do batožiny - 100 percent. Vyberanie tých istých - 87,5 percenta. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že cvičenie prebehlo úspešne.

Policajti na konci šichty: Feri ta ja mam 3 bomby, ty 4, to je spolu 8. Ta podme na pivo.

Letuška: ...prosíme cestujúcich aby si dali sedadla do zvislej polohy, vypli mobilne telefóny a ostatne elektronické zariadenia. cestujúci zo Slovenska, uistite sa, či vám dnes omylom nepribalili aj rozbušky. Prajem príjemný let. - Aký bol let do Írska? - Bombový!

Pravdepodobnosť, že v lietadle ktorým letíte je okrem oficiálnej policajnej ešte jedna bomba, je dosť vysoká. Riešenie: Noste si vlastnú bombu. Pravdepodobnosť, že sú tam tri, je už omnoho nižšia.

V mene USA by som sa vám chcel úprimne ospravedlniť za zlyhanie kategorizácie DVD nosičov distribuovaných do vašej krajiny. Aj keď sa to môže zdať zvláštne, edícia titulov označených ako "Policajná akadémia" nie je určená pre inštruktážne účely.

Zabudnite na Iráncov a Afgancov. Bojte sa Slovákov. Dokážu sa dostať cez letiskovú kontrolu s výbušninou, bez toho aby o tom vedeli. Predstavte si, čo by dokázali, keby jednali cielene!

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.... Robert, čo ide po sedmičke?  hmm... 8, Janko, prečo sa pýtaš?  A kur*a

Vláda SR: Písali nám s Írska, že sa majú zle. Poslali sme im teda bombu a teraz sa majú bombovo.

Inak kamarát mi k tejto téme písal "Neobťažovalo by ma, keby mi slovenská polícia dala do batožiny alkohol.". 

Tesne po dopísaní tohto príspevku som sa dostal k novému dielu "Svet Tomáša Hudáka" pojednávajúcom nielen o tejto policajnej akcii:

Inak ďalšia bohovská psina ktorú som sa dnes dočítal je, že Lexa od Slovenska vysúdil 2000 euro + 5000 euro ako súdne trovy.

Dúfam, že tento rok skončí lepšie ako začal (o mýtnom teraz pomlčím), ale o tom dosť pochybujem. Čakajú nás voľby a vláda bude potrebovať hlasy a v roku v ktorom na nás doľahnú dozvuky svetovej finančnej krízy bude treba určite siahnuť na "zisky" strednej vrstvy. Pričom sa bude treba tváriť, že ako tvrdo bojujeme proti nehoráznym zbohatlíkom. No a potom po voľbách, v ktorých vyhrá zas tá istá červená strana (v podstate im to aj prajem - nech si zlíznu to čo narobili), bude treba zase začať splácať dlhy, ktoré neuveriteľne narástli pri tejto vláde už aj pred krízou. A tak vláda bude musieť vymyslieť ako zobrať aj chudobným takým spôsobom, že si budú myslieť, že majú pridané. Holt politický marketing v ktorom je terajšia vláda majstrovská nepustí...

Symphónia vedy

Cez dva slovenské blogy som sa dostal (Q.E.D. a PREDBARA.com)  k úžasnému projektu - Symphónia vedy

"Symphony of Science je hudobný projekt pod vedením Johna Boswella, ktorý má poskytovať vedecké poznatky a filozofiu v hudobnej forme."

A keby len v hudobnej. Vizuálna stránka je tiež úžasná. Ale tu je myslím zbytočné pridávať viac mojich slov. Presvedčte sa samy :

Viac videí a informácií nájdete priamo na stránke projektu Symphónia vedy.

utorok 5. januára 2010

Čo to je?

Na začiatok roka mám dve foto hádanky - čo je to?

A som späť

A tak som späť v "civilizovanom svete". Som obklopený haldou počítačov s pripojením na internet. Na raňajky mám free bagetu od zamestnávateľa a na obed pôjdem do civilizovaného fast-foodu. Výhľad mám zo sedemnásteho poschodia na Petržalku a domov sa odveziem v zápche preplnením autobusom. Pravdu povediac mi to vôbec nechýbalo.

Zas je teda za mnou to krásne dlhé dvojtýždňové voľno, ktoré zas trvalo príliš krátko a ja zas sedím v práci pri raňajšej káve a rozmýšľam do čoho sa pustiť skôr. 

Samozrejme najprv som skontroloval HockeyArena.net, veď máme akurát Play Off. Ale pohodička, vyhrali sme na zápasy 2:1 a postupujeme do ďalšieho kola. Škoda len, že ten starý skúsený brankár ktorého som za posledné ťažké prachy cez víkend kúpil nejak nezahral dobre, ale snáď sa polepší. 

V GoogleReadery svieti 1000+ neprečítaných správ a to len v priečinku "Správy" kde mám SME a Pravdu je ich vyše 600. Prichádza štandardný radikálny rez a stláčam pre celý priečinok "Označ ako prečítané". V priečinku Programovanie je síce iba niečo menej ako 300 správ ale aj tam prichádza rovnaká procedúra. Nakoniec použijem rovnakú procedúru na všetky priečinky až na priečinok "Zábava" a priečinok "Design", kde pribúdajú správy snáď iba od Smashing magazínu, ktorý si nechcem nechať ujsť. Začínam Nový Rok s čistým štítom v GoogleReadery :)

Po sviatkoch mám preplnenú 8GB pamäťovú kartu, čo vôbec nie je prekvapivé, a preto s tým treba niečo spraviť. Boli to prvé sviatky keď som nespravil ani záber so zrkadlovkou. Úplne mi postačil nový Canon IXUS 100 IS. A nie preto, že má viac megapixlov ako moja zrkadlovka. Má síce nevýhody, ale možnosť strčiť si ho do vrecka a príjemné výsledky fotiek a hlavne videa boli v tomto období viac výhodnejšie ako ťažká kvalita (celá výbava zrkadlovky má niekoľko kilo :) ). A hlavne to úžasné počasie neprialo vôbec nejakým foto výletom, takže zrkadlovka zostala v batohu. Škoda len, že ten Canon filmuje na MOV formát a moja Picasa ho nejak nespracúva :( Takže postup jasný, nájsť konvertor a prekonvertovať to všetko. Už je dávno po obede keď uploadujem Picasou film vyrobený MovieMakri.

Vyberám ešte fotky ktoré dám aj na Picasa web a spomínam pritom na ten kľud zo stredného Slovenska. Spomínam na to ako som dostal 9XL tričko (áno deväť ix ix el) a hneď som si odtrhol od úst koláč. Ale našťastie mi bolo veľké. To naozaj vyzerám až tak hrozne? Asi áno. Ale ako sa hovorí - chudnúť je tá najľahšia vec na svete - už som ju robil tisíc krát... Spomínam na hmyziu farmu môjho ocina. To je tak keď je o niekom známe, že má rád nejakého autora a keď napíše knihu "Mucha" tak je jasné, že nedostane len jeden exemplár. Spomínam ako sa počasie bláznilo a ako zrazu všade bola voda namiesto snehu. Spomínam ako s nadšením Nelča nadšene rozbaľovala darčeky. Spomínam na ten mini ohnostrojček vzadu na dvore u našich na Silvestra. Spomínam na prvé korčuľovanie Nelči na ľade. Spomínam... Bolo fajn a o ďalší dlhý rok bude snáď zas. Už teraz sa teším.