utorok 30. marca 2010

Voliť či nevoliť

Dnes som si pustil správy "This week in Slovakia". Moderuje ich Tom Nicholson, Kanaďan žijúci na Slovensku,  komentátor aj pre SME. V podstate nič nové som sa nedozvedel, skôr išlo len o zhrnutie po anglicky (s titulkami, veď po skúsenostiach pod Lampu a troma vetami po anglicky... ) toho čo sa stalo za posledný týždeň. A prečo o tom teda vôbec píšem? Po správach prišlo niečo čo dosť opisuje moje pocity o tom či voliť alebo nevoliť. Ja už som tiež unavený z volenia toho menšieho zla. Tiež už veľmi neverím, že po voľbách nebudem sklamaný... Ale pán Nicholson ma presvedčil, že o dva a pol mesiaca voliť pôjdem... Ale radšej si pozrite video (to o čom píšem začína 5:50 ) :

štvrtok 25. marca 2010

Youtube down :)

Tak dnes nám nejak spadol youtube.com. Dosť ma to prekvapilo - predpokladal som, že tam musia mať taký nepriestrelný systém... Ešte ma napadá - nebude to pomsta Činy za odchod Google? (youtube pre tých čo nevedia je pod krídlami Google). Ešteže blogger funguje - aj keď je pod krídlami Google tiež.

Tento výpadok v tomto momente trvá už vyše pol hodiny, pričom pár krát sa úvodná stránka aj objavila. Ďalšou zaujímavosťou je, že videá sa zdá že idú bez problémov. Čo pravdu povediac nie je prekvapením, že streamovanie ide z iných serverov ako ide HTTP obsah.


Inak zaujímavé je - na to ma upozornil kamarát - na prvom mieste v Twitteri už svieti "Service Unavailable" :)

streda 24. marca 2010

Dnešná škôlka

Keď som bol malý tak si nepamätám, že by nám v škôlke robili toľko aktivít ako má moja Nelča v tej svojej v našej Devínskej Novej Vsi. Námatkovo len spomeniem 5 dnové učenie lyžovania, učenie jazykov, dielničky, ... Proste radosť chodiť do škôlky - hneď by som sa tam vrátil :)

A najlepšie na tom je, že pani učiteľky vôbec nevyzerajú ako keby ich to nebavilo a sú stále usmiate a deti ich majú radi. A bolo to aj vidno na včerajšej akcii - dielničky k Veľkej Noci.

Mňa by zaujímalo, či je to trend na väčšine škôlok, alebo len máme veľké šťastie... Napíšte mi prosím osobné skúsenosti do komentáru pod článkom - dopredu ďakujem :)

Ešte zopár fotiek zo včerajšej "akcie"

pondelok 22. marca 2010

II. AZ Pneu AutoSlalom BULLDOG: Paddock - Pezinská baba 20.3.2010


V sobotu, keď teploty sa už nebezpečne blízko blížili k 20ke, sa zas na Pezinskej Babe v areály Paddocku konal ďaľší autoslalom. Bol to už druhý autoslalom tento rok, ale prvý tohto ročný pre mňa.

Atmosféra bola zas super. Oproti minulému môjmu autoslalomu na tejto trati sa toho veľa nezmenilo. Iba čo bolo lepšie počasie a nový bufet ponúkal vynikajúci gulášik :)

Ja som si trošku zlepšil svoje časy, ale neviem či to nebolo len tým, že tá trať bola suchšia... Ale radšej sa budem tváriť, že sa zlepšujem :)

Na záver už len dodám, že človek ak nezažije tak ani nevie aká je to zábava sa vyšantiť z autom a na mojom príklade vidno, že ani silné auto netreba. Napriek tomu, že moje Clio s 55kW tam síce asi nebolo najslabšie, ale určite patrilo do poslednej 5ky svojim papierovým výkonom, ale aj tak som sa zabavil až až...

Ako vždy na úplný záver - zopár fotografií. Všimnite si na tej prvej, že niektorí sú až taký frajeri, že si pred cieľom ešte stihnú zapnúť stierače :) Inak ide o toho istého šoféra, čo aj keď nevie poriadne zaradiť dvojku tak aj tak ma predbieha o niekoľko sekúnd aj so zapnutými stieračmi :) No a ešte je dobré si všimnúť žltý Ford taxík - ten predbehol nás oboch a stíhal pritom vytrubovať po divákoch :)

utorok 16. marca 2010

Stavíme sa?


Stavíme sa, že náš pán Prezident nepodpíše "Vlastenecký zákon"?

1. Bol požiadaný p.Ficom aby to nepodpísal, a pán prezident svojim neodmietne nič. Keby odmietol nepodpísať tak by to boli zlé body pre p.Fica. Ale keby nepodpísal, tak ako ho p.Fico požiadal, tak potom p.Fico bude záchrancom národa.
2. Z nepodpísania bude ťažiť aj SNS, bude sa môcť biť do pŕs a biť napoplach. Z toho bude ťažiť aj p.Fico ak znova plánuje rovnakú vládu

Čo si o tom myslíte?

.Net string alebo StringBuilder?

Včera mi kamarát dal "hádanku" ako z :

           var list = new string[] { "Jozef", "Roman", "Palo" };

najjednoduchšie spravím :

           "Jozef, Roman, Palo"

Mňa samozrejme hneď napadol foreach prístup. No ale viem že on sleduje .Net a číta si o ňom viac ako ja. Takže som vedel, že foreach nie je to čo má byť ako výsledok. Výsledok bol toto :

           list.Aggregate((a, b) = a + ", " + b);

Čo je zaujímavý a rýchly spôsob ako rozumne niečo vypísať. Mňa ale hneď nejak začalo trápiť aké rýchle to je. Skúsil som štyri rôzne prístupy a tu sú výsledky

  list.Aggregate((a, b) = a + ", " + b);3101,8578ms
string r = "";
f = false;
foreach (string s in list)
{
      if (f)
            r += ", ";
      else
            f = true;
      r += s;
}
5952,7529ms
string r = "";
f = false;
foreach (string sc in list)
{
      if (f)
            r2 += ", " + sc;
      else
      {
            r2 += sc;
            f = true;
      }
}
                     2974,5727ms
StringBuilder sb = new StringBuilder();
bool f = false;
foreach (string sc in list)
{
      if (f)
            sb.Append(", ");
      else
            f = true;
      sb.Append(sc);
}
2,3295ms


Pokus som robil na liste s 20000 prvkami. Pričom každý prvok bol náhodný text dlhý od 5 do 14 znakov.

Neviem prečo, ale ja som mal domnienku, že v .Nete je za stringom vlastne StringBuilder. Ako vidno tak to nie je pravda a string je v tomto konkrétnom prípade až 1277 krát rýchlejší.
Čo ma tiež prekvapilo bol rozdiel medzi foreach stringovou metódou a Aggregate a ten je minimálny.Čakal som väčší rozdiel.

Na záver môžem povedať, že do debugovacích výpisov kľudne použijem Aggregate lebo je prehľadná a "spratná". Ale ak pôjde o skladanie väčšieho počtu reťazcov tak určite siahnem bo StringBuilder.

Interview po roku

Keby ste nespoznali osoby v tomto interview, tak treba pozriet prvé interview :)

MDJ: Dobrý deň
Ja: Dobrý deň

MDJ: Tak už je to rok, čo mám spolu blog. To mi ale rýchlo ubehlo.
Ja: Tak tak, a stále som zostal krásny, múdry, skromný...

MDJ: Nóóó... Som si istý?
Ja: Na 100%

MDJ: No toto sa teda nezmenilo.
Ja: To akože na čo narážam?

MDJ: Len kľud, nerozčuľuj sa. Nebudem sa predsa hádať ako pred rokom...
Ja: Kto sa mi tu akože rozčuľuje??? Kto sa akože hádal pre rokom??? Hááá???

MDJ: Dobre dobre, prejdime radšej k otázkam...
Ja: No veď za to, tak sa pekne ukľudni a pýtaj sa!!!

MDJ: [hmm, nie je bohviečo mať také agresívne prvé ja] Tak dobre, ako som sa za ten rok mal?
Ja: V podstate dobre.

MDJ: [dlhšiu, rozvinutú vetu som od seba ani nečakal] Nejaké úspechy za ten rok?
Ja: V podstate áno.

MDJ: Dalo by sa to nejak obšírnejšie povedať?
Ja: Dalo.

MDJ: A môžem?
Ja: Môžeš.

MDJ: [že som sa na toto po minuloročných skúsenostiach dal] Pekne sa poprosím tie úspechy rozviesť.
Ja: Čo to meliem o rozvádzaní? Ja som sa ešte nerozviedol a ani to neplánujem!! A určite by to nebol úspech!!

MDJ: [naozaj som taký blbý? ale to by som asi sám najlepšie mal vedieť a preto je vôbec zbytočné sa pýtať na konštanty] Dobre dobre, tak sa spýtam sám seba ináč. Aké úspechy som zažil?
Ja: Ahá, to som mal hneď povedať. No, jeden z najväčších úspechov pre mňa je zmena zamestnania. Konečne sme vyhrali nejaký ten zápas v hokejbale. A som si pekne zajazdil na autoslalome.

MDJ: Pekné, pekné. Ešte niečo zaujímavé?
Ja: Vydal som dcéru.

MDJ: [tep zvýšený cca na 550 úderov za minútu] ČOOOOOOOO?
Ja: Jaj, prepáč. Použil som predpripravenú odpoveď na rok 2027.

MDJ: [tep zvýšený už iba cca na 350 úderov za minútu] ČOOOOOOOO?
Ja: Čo čooooo? Nestáva sami, že niekedy niečo dopletiem??

MDJ: [zhlboka dýcham, čo iné som od seba mohol očakávať] Prosím sa, odložím ten papier s nápisom rok 2027 a vrátim sa pekne na rok 2009 a 2010...
Ja: Klídek šéfe...

MDJ: [ja si dám klídek šéfe] Nejaké blogovacie neúspechy?
Ja: Aj tie boli.

MDJ: ?
Ja: Čo na seba tak zíram??? Jáj, ja by som to chcel zas rozviesť. No dobre. V hokejbale by sme tých víťazstiev mohli mať viac. Zároveň ma štvú niektoré sľuby z blogu, ktoré som nesplnil - dokončiť ESET úlohu a pokračovať v návode na Picasu. Potom sú tu veci nevyslovené, ale sľúbené a nesplnené - chýba napríklad sľúbený článok o nemeckej svadbe.

MDJ: Tie nesplnené veci štvú aj mňa...
Ja: Súcitím zo sebou...

MDJ: Ďakujem si pekne.
Ja: Nie je za čo.

MDJ: Inak a nejaké informácie o blogu?
Ja: Podľa štatistík som napísal vyše 45000 slov a toto je môj 150ty príspevok. Obrázok na začiatku zobrazuje najviac používané slová.

MDJ: Najbližšie plány?
Ja: V podstate chcem pokračovať tak ako doteraz. Z tých konkrétnejších to sú - dokončiť sériu "Vyberáme digitálny fotoaparát", ešte je zo 2-3 články sa tam dajú napísať. Najbližšiu sobotu idem zas na autoslalom tak aj z tadiaľ by mohlo niečo pribudnúť. Zároveň sa blížia dane :) tak by som mal napísať niečo o našom hokejbalovom klube a kam treba poslať 2% :) A asi by som rád niečo dopísal v návode na Picasu a zároveň pokračoval v hľadaní rozumného nástroja na správu kolekcie fotografií...

MDJ: Pekné pekné. Dúfam, že o rok nebudem odpovedať podobným zoznamom na otázku "Nejaké blogovacie neúspechy?" :)
Ja: To si píš, že nie.

MDJ: Píšem...
Ja: Nepíš!!

MDJ: Ale veď som si kázal...
Ja: Nehnevaj sa!!

MDJ: Ale veď som si kázal...
Ja: [ach jaj, keď sa už aj moje druhé ja zbláznilo] Tak si píš keď chcem...

MDJ: A čo si mám písať?
Ja: Nehnevaj sa!!

MDJ: Ale veď som si kázal...
Ja: Na toto ja nemám nervy, o rok dovidenia....

pondelok 8. marca 2010

MDŽ

Medzinárodný Deň Žien, alebo ináč MDŽ. Prvý krát ho oslavovali v roku 1911, aj keď v prvých rokoch to nebol 8.marec. 8.marec je dňom MDŽ od roku 1913. U nás sa MDŽ začalo sláviť o 10 rokov neskôr, teda od roku 1921, a s vojnovou prestávkou v rokoch 1938 až 1945 sa oslavuje až dodnes.

Tento sviatok má už skoro storočnicu a za to obdobie sa dosť veľa zmenilo. Tento sviatok vôbec nezačal ako sviatok, ale ako deň pripomínajúci boj žien za svoje práva a nie za boj za rovnosť s mužmi. 8.marca roku 1908 v New Yourku štrajkovalo a čiastočne uspelo 40.000 žien - krajčírok (z iného zdroja ich bolo "iba" 15.000) za svoje práva. Nešlo o nič nehorázne - volebné právo, osem hodinový pracovný čas, vyššie mzdy a zákaz detskej práce.

Tri z týchto požiadaviek boli aspoň vo vyspelých krajinách splnené. O mzde by sa dalo povedať, že ju majú ženy vyššiu ako mali pred tým, ale určite ju nemajú rovnocennú s mužmi na veľa miestach (česť výnimkám). Aj prieskum Európskej komisie ukázal "Priemerný rozdiel v hrubej hodinovej mzde medzi ženami a mužmi vo všetkých hospodárskych odvetviach je v 27 členských štátoch únie 18 %.".

Ale tu už nejde iba o rovnocennosť v platoch. Ženy by mali byť rovnocenné vo všetkom s mužmi, teda sú tu určité fyzické rozdiely, ktoré pri rovnosti musíme brať do úvahy. A to neberte v zlom, ale je rozdiel aj v myslení. A vonkoncom nehovorím, že ženy myslia horšie ako muži. Proste je veľa prípadov kedy myslia ináč a veľa situácií riešia rozdielnym spôsobom ako muži.

Rozdielov je niekoľko. Žena je tá čo porodí dieťa, žena ho kojí a väčšinou sa o neho aj stará primárne ona v prvých mesiacoch a rokoch života. Žena je väčšinou tá slabšia a menej agresívna. A určite sa nájde ešte veľa rozdielov medzi ženami a mužmi, ale bolo by ich zbytočné vymenovávať. Ale ak sa nad tým zamýšľam, tak až na ten pôrod si môžu ženy a muži vymieňať roly v hocičom. A stačí len tak málo - nemať predsudky a uvažovať racionálne. Tak napríklad v zamestnaní prihliadať len na reálne schopnosti. Bohužiaľ to vo veľa firmách neplatí a podvedomé predsudky zatienia schopnosti.

Ale aj tak si myslím, že sme sa v tomto smere pohli dosť ďaleko. Tuším ale, že môj pohľad na situáciu je skreslený, tým že bývam v Bratislave a tu je svet iný ako na zvyšku Slovenska, a píšem teda hlavne moje skúsenosti ktoré môžu byť iné ako realita v iných kútoch Slovenska. Ja osobne posudzujem ľudí podľa toho čo robia a ako sa správajú a je mi jedno či to je žena alebo muž. Teda pokiaľ sa to týka pracovných alebo profesionálnych vzťahov.

V súkromí ten rozdiel už robím. Nech sa na mňa feministky nehnevajú, ale budem im otvárať dvere, budem ich zdraviť prvé, budem ich snažiť hýčkať, chcem byť oporou... Ja viem, ale to už bolo naschvál prehnané s tým feminizmom. Viem, že sa nájde veľa feministiek, ktorým by to možná vadilo, ale dúfam že je stále omnoho viac žien ktoré sa nechajú radi hýčkať. V tomto si rovnosť neželám. A preto dnes donesiem mojim ženám (aj keď jedna z nich má len 5 rokov :) ) kvietky a možná nejakú tú malú sladkosť. A vlastne o tomto je pre mňa MDŽ - spraviť radosť ženám. Správať sa rovnocenne k ženám len kvôli MDŽ je blbosť, rovnocenne sa treba správať celý rok. Ale pri tom rovnocennom správaní ich netreba prestať aspoň z času na čas hýčkať a byť celoročne pozorný.

A tak prajem všetkým ženám šťastné MDŽ a prajem im hýčkanie od tých svojich mužov. A prajem to aj všetkým feministkám :)

štvrtok 4. marca 2010

Nad Tatrou sa blýska...


Nad Tatrou sa blýska,
hromy divo bijú.
Zastavme ich bratia,
veď sa ony stratia,
Slováci ožijú.

To Slovensko naše
posiaľ tvrdo spalo.
Ale blesky hromu
vzbudzujú ho k tomu,
aby sa prebralo.

Preistotu začínam s hymnou aby si o mne niekto nemyslel, že nie som vlastenec. A keby niekomu chýbalo ozvučenie tak ho nájde na tejto linke Úrad vlády Slovenskej republiky / Slovenská hymna. Týmto som si dúfam odbil oficiálnu vlasteneckú povinnosť a teraz sa poďme venovať tomu, čo je podľa mňa to vlastenectvo naozaj.

Vlastenectvo je podľa mňa úcta, dôvera, pocit hrdosti a možno nadnesené povedané láska k svojej vlasti. Je to vyjadrenie vzťahu ja a moja vlasť. Tak isto ako pri každom vzťahu, tak ani pri vlastenectve úcta, dôvera ani láska nepríde nasilu s donútenia. Zároveň mi aj druhá strana musí poskytnúť niečo, prečo ju mám mať rád.

To čo súčasná vláda vlasteneckým zákonom sa snaží, je vytvoriť lásku nasilu. Ja vôbec nie som proti tomu, aby deti získavali v školách pocit hrdosti k tomu, že sú občanmi Slovenska, hrdosti k symbolom Slovenskej Republiky. Ale naozaj si niekto myslí, že to pôjde púšťaním hymny každý pondelok ráno? Podľa mňa nie.

Ono to musí prísť z opačnej strany. Najprv deti (a ľudia vo všeobecnosti) si musia získať hrdosť na vlasť bez donútenia a až potom možná sami budú žiadať hymnu v pondelok ráno. Začnime učiť deti o tom, čo je vlasť a čo reprezentujú jej symboly. Ale nie spôsobom suchého výkladu dejín. Rozprávať sa o tom ako sa Slovensko stalo Slovenskom a čo preto museli ľudia v minulosti obetovať a spraviť.

Ja som hrdý na to, že som Slovák, ale bohužiaľ nie som hrdý na to v akej krajine žijem. Politická strana, ktorá sa najviac tvári vlastenecká vlastne ani vlastenecká nie je. Predstavou SNS o vlastenectve je "kopnúť do Maďara". No a popri tom si nahrabať nehorázne sumy do vlastných vrecák a tak vlastne okrádať každého Slováka. To má byť akože vlastenectvo? No a keďže im to "žerie" veľká väčšina národa, tak aj tá naša najpopulistickejšia strana musela s tým niečo urobiť a tak sa stalo, že SMER vo veľa "vlasteneckých" záležitostiach kvalitne konkuruje SNS. Vo vymenúvaní, prečo nebyť hrdý na našu krajinu by sa dalo pokračovať veľmi dlho. A tých dôvodov práve pri tejto vláde, ktorá prináša akože vlastenecký zákon, stále pribúda a pribúda...

Ešte musím dodať, že vlastenectvo neznamená nenávisť k vlastencom z iných krajín. Do vlastenectva nenávisť nemá čo patriť. Veľakrát si spomeniem v takýchto chvíľach na pesničku Imagine od Beatles. Ja viem, že sa to dá ťažko pochopiť a ja sám som dlho nechápal o čom je daný text. Pripadal mi ako niečo čo vyjadruje totálnu ignoranciu. Ale keď vidím kvázi vlastencov od nás a z Maďarska, alebo si spomeniem na vojnu v Juhoslávii, alebo ... no tých "alebo" je proste na svete strašne veľa.

Anglicky
Imagine there's no countries

It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

Slovensky
Predstav si, že neexistujú žiadne krajiny,
nie je to také ťažké.
Predstav si, že neexistuje dôvod vraždiť, či zomierať
a nebolo by tiež žiadne náboženstvo.
Predstav si, že všetci ľudia žijú v mieri.

Buďme hrdí na to, že sme Slováci. Snažme sa zmeniť dôvody prečo nebyť hrdý na svoju krajinu. Potom nám hymna pred každým športovým podujatím alebo v pondelok v školách príde ako rozumná vec. Ale k tomu máme ešte dlhú cestu pred sebou a takéto vlastenecké zákony, aký predviedla táto vláda sú skôr len polená pod nohy. Ale aspoň na to hrdo akože vlastenecky, v čase krízy, dáme milión euro.

Čo Vy na to?

Prebrané zo sme.sk.

streda 3. marca 2010

Renault Clio Gordini

Aj keď teraz mením na staršiu Toyotu tak Renault Clio bude stále moje obľúbené a sledované auto. O tom, že sa chystá po Gordini verzii Twinga aj Gordini verzia Clia som počul. Už som len čakal ako bude vyzerať :) A tak sa aj stalo na autosalóne v Ženeve. Clio vyzerá krajšie ako to Twingo :)

Meno Gordini dostalo po šikovnom mechanikovi Amédée Gordini a zachovalo si typické črty Gordini línie - modrá farba s dvomi bielymi pruhmi. Športovosť zabezpečuje dvoj-liter s výkonom 200 koní (147 kW) s krútiacim momentom 215 Nm - čo je 3x viac koní ako mám ja v Cliu teraz :) Tento motor zrýchli Clio Gordini z 0 na 100km/h za 6,9s čím ho robí ideálnym na autom na autoslalom :) Zaujímavo je riešený aj interiér v ktorom je pred očami hlavne otáčkomer - takže ďalší dôvod na autoslalom :)


Už len zohnať peniaze naň :)

Inak pribudlo aj videjko na stránke renaultu : http://www.renault.com/en/Vehicules/Pages/clio-gordini-rs.aspx.