streda 9. decembra 2009

SME: Diskusiu o klíme treba očistiť od ideológie a pokrytectva

Narazil som na SME pekný článok o klíme: Diskusiu o klíme treba očistiť od ideológie a pokrytectva

Dosť to súhlasí s mojim názorom, že je veľa balastu v klima-téme. 

Zaujímavé je si aj prečítať diskusiu. Je pravda, že tým že to je uverejnené na SME tak prispievatelia sú prvotne názorovo filtrovaný a oproti reálu odhadujem, že počet "skeptikov" je väčší. Trošku ma ale prekvapilo, že ľudí čo sú úplne skeptický k tomu, že sa otepľuje je viac než dosť. Ja osobne má pocit, že to že sa určitým spôsobom otepľuje je v poslednej dobe je fakt. Či je to aj tendencia do budúcnosti to už fakt nie je.

Z celej tejto klima vojny mám pocit, že je strašne veľa samozvaných generálov pričom väčšina z nich si len prečítala brožúrku o tom ako sa obsluhuje kávovar v armádnej kantíne. Potom sa splietajú domnienky s faktami a s výmyslami. Potom je ťažké filtrovať plevel od zrna. A keď niekto rozumne alebo pekne vyzerajúci spraví videjko ta sa to  začne v diskusiách brať ako fakt. Napríklad nasledujúce video vyzerá na prvý pohľad rozumne (a nájdete ho na vyšších priečkach na youtube - 2,692,773 zobrazení) 

Ale keď sa chvíľku nad tým zamyslíte, tak spodný riadok tabuľky popisujúci stav keď oteplenie nastane a spôsobí problémy, neuvažuje o tom či to je spôsobené ľuďmi. Ak nie, tak ten úsmev z ľavého dolného rohu zmizne a všetky informácie z políčka napravo sa môžu preniesť a zároveň môžeme k tomu pridať informáciu z políčka nad ním.  A to Vám poviem, to by bolo veľmi nepríjemné políčko.

Takže ako ďalej? Znižovať emisie a znečisťovanie je rozumný nápad - to by sa malo diať napriek tomu či je nejaké globálne otepľovanie alebo nie. Ale zároveň to robme s rozumom. Naozaj zistime fakty, či to my ľudia spôsobujeme globálne problémy alebo nie. Ak áno, tak poriadne šliapnime na brzdu a spravme všetko preto aby sa aj moja dcéra mala dobre - a nemyslím tým oberanie banánov v Devínskej :) Ale ak to nie je spôsobené ľuďmi - pripravme sa na to. Investujem peniaze do vecí ktoré nám uľahčia život v zmenených podmienkach a nemiňme zdroje (pre tento prípad) na nezmyselné veci. Alebo zistime, či sa tieto výkyvy nevrátia do normálu za pár rokov a nič hrozné sa vlastne nestane. Osobne tej poslednej možnosti neverím.

Proste potrebujeme základné kamene ale v tejto klima téme je proste ťažké nájsť kremeň a nie pieskovec. Klíma je proste jedna z mála vedeckých tém kde je viac počuť politiku (a fanatizmus) ako fakty. Preto som zvedavý, čo nám prinesie Kodaň kde sa akurát rokuje o tom čo ďalej. Pri politikoch síce predpokladám, že k jasnému záveru sa nedospeje, ale uvidíme.

1 komentár:

  1. Pre mňa je globálne otepľovanie tiež zaujímavá téma, ale v poslednej dobe ma facinuje skôr po psychologickej stránke.

    Veľká skupina inteligentných ľudí tvrdí, že globálne otepľovanie je vážne, druhá veľká skupina takisto inteligentných ľudí tvrdí, že je to celé výmysel a obe skupiny sú hlboko presvedčené, že majú pravdu práve oni. Je to čosi podobné ako s náboženstvom; mimochodom, aj ten argument vo videu mi trochu pripomína Pascal's wager.

    Nech už je pravda akákoľvek, je isté, že veľká skupina mimoriadne inteligentných a vzdelaných ľudí sa mýli a čím dlhšie sa danej problematike venuje, tým viac sa vo svojom omyle utvrdzuje.

    Ako k niečomu takému môže docházať? Ako je možné, že pri rastúcom množstve poznatkov, ktoré má ľudstvo k dispozícii, názory množstva premýšľajúcich ľudí nekonvergujú, ale naopak, výrazne divergujú?

    Podľa mňa to svedčí o akejsi vážnej a systematickej chybe samotného procesu, ktorým sa formuje ľudské presvedčenie.

    OdpovedaťOdstrániť