streda 2. septembra 2009

40 výročie vzniku internetu - gratulujeme :)

"Mapa" Internetu. Autor Matt Britt
Dnes je to práve 40 rokov čo v labáku Kalifornskej Univerzity profesor Leonard Kleinrock obklopený dvadsiatimi zvedavcami preniesol cez 4.5m dlhým šedým káblom niekoľko nezmyselných dát. Bolo to prvý úspech ARPANET projektu v Advanced Research Projects Agency zriadenej ministerstvom obrany Spojených štátov Amerických. O mesiac neskôr, 29 októbra 1969, bola poslaná prvá správa na diaľku. Správa znela "lo". Ono pôvodne mala znieť "log in" ale pri písmene "g" systém proste crashol. A to pritom ešte ani Windowsy neboli :) Ale zas to bolo vlastne fonetické "hello" čo je ozaj krajšie ako nejaké "log in". Nasledujúci rok bolo už do siete pripojených o 1050% viac počítačov (znie to krajšie ako povedať že ich bolo len 23 :) ) a spojené boli štyri univerzity. V roku 1971 bol poslaný prvý email cez ARPANET. Poslal ho sám autor programu - programátor Ray Tomlinson. Použil pritom známeho zavináča @ na odlíšenie užívateľa od počítača a ten sa používa dodnes. Obsah prvého mailu si nepamätá ani sám autor, teda nie že by mal sklerózu ale išlo o testovaciu správu s nezmyselným obsahom. Keď Ray ukázal svoj výtvor kolegovi Jerrymu Burchfielovi - ten mu na to povedal "Nehovor o tom nikomu! To nie je to na čom máme robiť!". V roku 1976 poslala svoj prvý e-mail anglická kráľovná Elizabeth II, stala sa tak prvou hlavou štátu ktorá poslala e-mail. Ešte v tom istom roku Jimmy Carter a Walter Mondale použili e-mail na plánovanie prezidentskej kampane. V roku 1973 vznikol základný jazyk Internetu - zoznam protokolov TCP/IP pomocou ktorých sa komunikuje dodnes. Mal dvoch otcov, boli nimi Robert E. Kahn a Vinton G. Cerf. Pre niektorých ľudí je až vznik týchto komunikačných protokolov považovaný za zrod Internetu. Či už bol zrod Internetu v roku 1969 alebo až 1973 to nechám na každého z Vás. Možná to pre Vás bude obdobie okolo roku 700BC kedy sa v Grécku začali používať holuby na prenos informácií. Pre mňa je to rok 1969. Ale tak či tak v tých dobách sa to nevolalo "Internet". Toto meno bolo prvý krát použité až v roku 1982. Je ale pravda, že slovo internet bolo použité v popise TCP v decembri 1974, ale bolo použité v zmysle spojenia sietí. Koncom osemdesiatych rokov bola do Internetu zapojená aj Európa. V tom istom desaťročí bola pripojená aj Austrália a v následných rokoch Ázia aj Afrika. Hlavným problémom tohoto pripojovania bol prechod na spoločnú reč TCP/IP, keďže väčšina sietí v tedy používala vlastné protokoly. V roku 1988 vyšiel prvý z úspešných vírusov - Internet Worm (po slovensky Internetový červík) dočasne vypol 10% Internetových serverov. Ďalších niekoľko dlhých rokov bol Internet využívaný viac menej v uzavretej komunite. V roku 1993 nastala dôležitá zmena. Bol vytvorený prvý naozajstný webový prehliadač Mosaic. Nebol prvý, ale bol prvý ktorý začal byť masívne používaný a pritiahol k Internetu aj obyčajných ľudí.
Prvý produkčný server Google. Foto Steve Jurvetson.
Potom to už išlo ako namydlený blesk :) Ešte v roku 1993 ročný rast prístupu k WWW stránkam dosiahol 341,634%. V roku 1996 bolo pripojených na Internet okolo 45 milióna ľudí. V roku 1998 sa narodil Google. V roku 2000 sme sa nevyhli y2k ošiaľu ale nakoniec to dopadlo dobre aj keď napríklad niektoré časové služby (aj napríklad USNO - strážca správneho času v US) hlásili na nový rok, že je rok 19100. V 2001 sa denne posielalo okolo 10.000.000.000 elektronických správ denne. V roku 2002 už polo pripojených vyše pol miliardy ľudí. V roku 2007 je stiahnutých 6.7 miliónov nelegálnych pesničiek za týždeň. Dnes používa Internet pravidelne viac ako 1.1 miliarda ľudí. Stal sa bežným nástrojom v práci, bežnou súčasťou zábavy v domácnostiach. To ako sme závislí od Internetu zisťujeme hlavne v tedy keď vypadne spojenie :) A čo na záver?
Všetko najlepšie k narodeninám, Internet.

3 komentáre:

  1. Nebol nahodou nejaky predchodca internetu z cernu? alebo sa mi to len s niecim pletie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. CERN ak som dobre pozeral materialy bol neskor ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. CERN je známy tým, že tam bol vymyslený koncept WWW (hypertext). Aj keď je pravda, že každý Windows užívateľ musí mať kôli catchy pomenovaniu jednej aplikácie dojem (chybný), že Internet je vlastne WWW. linuxák Vojto

    OdpovedaťOdstrániť