utorok 18. augusta 2009

Čkanie, grganie a zívanie

Už dlhšie som rozmýšľal prečo naše telo čká, grgá alebo zíva. Také čkanie bolo aspoň pre mňa záhada. Tak som čo to pozrel na webe a ponúkam zhrnutie. Zívanie Čo sa deje Predĺžený vdych s otvorenými ústami. Väčšinou pri únave, ospalosti.
Prečo: Keď som si pozrel wikipediu tak som sa dozvedel, že ešte stále nie je úplne jasné prečo zívame. Tých predpokladaných možností je viac. Napríklad jednou z možností je ochladzovanie hlavy alebo príliš veľká koncentrácia oxidu uhličitého na úkor kyslíka. Mojim favoritom je, že keď sme unavený tak telo alebo mozog už utlmuje dýchanie na spánkový režim pričom aj sám mozog ide do útlmovej činnosti a "nekontroluje" stav okysličenia tela. Keďže ale ešte nespíme, telo potrebuje viac kyslíka ako keď spíme. Mozog si v určitom momente uvedomí, že potrebujeme zrazu riadnu porciu nadýchnutia a zívneme. To by podporoval aj fakt, že zívanie je nákazlivé - ak je niekto tiež unavený tak ak niekto zívne môže to byť impulz pre mozog toho druhého aby tiež skontroloval či nepotrebujeme viac kyslíka. Grganie Čo sa deje Vypustenie plynu zo žalúdka väčšinou so zvukovým efektom :)
Prečo: Počas jedenia alebo pitia sa dostáva často do zažívacieho traktu (teda napríklad aj žalúdka) aj nejaký ten plyn. Hlavne bublinkové nápoje obsahujú riadnu porciu plynov. Keď je plynu veľa a ten sa pýta von, tak si hľadá najľahšiu cestu a tá vedie cez ústa. No a grg je na svete. Zvukový efekt môže byť od nepočuteľného až po poriadne hlasný zvuk. Aktuálny Guinnessov rekord z 24.septembra 2008 je 107.1 dB. Hlasitosť pristávajúceho Boingu 707 je 106 dB. Rekord v dĺžke grgnutia v Guinessovej knihe nie je. Z niektorých informácií od kamoša Googla by to mohlo byť zo 2-3 minútky. Problém je hlavne v tom, že sa nedá dýchať pokiaľ grgáte :) V určitých krajinách je grgnutie po obede slušnosťou. Grganie môže byť aj zábavka na párty a niektorý ľudia sú taký hrdý na svoje grganie, že ich zavesia aj na web http://www.belch.com/ :) Čkanie Čo sa deje Vo väčšine prípadov ide o spontánne sťahy bránice ktoré sú vyvolané dráždením bráničných nervov alebo niektorých mozgových centier.
Prečo: Už z toho, čo sa deje je zrejmé, že nejakým spôsobom bola podráždená bránica, alebo v ojedinelých prípadoch mozgové centrum. Najčastejšie príčiny sú:
  • Sýtené nápoje
  • Dehydratácia
  • Rýchla konzumácia potravín
  • Kombinácia studených a teplých potravín
  • Pálenie záhy
  • Nedostatok vitamínov
Liečba čkania je jednoduchá - prejde to samé. Teda aspoň vo väčšine prípadov. V niektorých prípadoch treba použiť medicínu. Ako napríklad keď 15 ročné dievča v roku 2007 čkalo 5 týždňov vkuse. Potom existujú "zaručené" metódy ako prestať čkať - od zadržania dychu až po vystrašenie. Ale v podstate keď sa zamyslíme nad tým, čo spôsobuje čkanie tak by to mohlo aj fungovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára