piatok 21. augusta 2009

Ako na Picasu - návod pre počítačového laika - inštalácia

Väčšina z nás alebo z jeho okolia fotí či už rodinné udalosti, dovolenky, stretnutia so kamarátmi alebo hocičo iné. Fotky sa hromadia v počítači a to je veľakrát asi jediná úloha daných fotiek :) Človek by ich rád ukázal rodine, známym, kamarátom alebo všetkým na svete. Tu nastáva problém ako na to. Riešenie čo sa mne osvedčilo je Picasa od kamoša Googlu. Hmm, už si pomaličky pripadám ako podomový predavač produktov Googlu - nejak často ho spomínam. Ale čo mám robiť keď je taký dobrý pomocník? :) Ale vráťme sa k Picase. Viem, že existuje kopec alternatív, ale pre mňa dôležitou výhodou je, že nemusím mať viac účtov po internete a na blog, picasu, analitycs a iné Googlove nástroje mi stačí jeden účet a zaujímavá je aj spolupráca týchto nástrojov. A hlavne Picasa dokáže jednoducho a spoľahlivo splniť to na čo je určená - spravovanie, prezeranie, jednoduché úpravy a zdieľanie fotiek na internete. A v neposlednom rade sa mi páči, že na mňa rozpráva slovensky.

Ako teda na tú Picasu - návod pre počítačového laika

1. Google Účet

Ak už máte Google účet, tak túto časť samozrejme preskočte. Kto nemáte, tak si vytvorte účet - najrýchlejšie bude asi tu.

2. Stiahnuť Picasu

Picasa sa dá stiahnuť priamo z jej hlavnej stránky. Z tej istej stránky sa dá stiahnuť aj Beta verzia pre Linux a uploader pre Mac. Ja sa ale budem venovať Windowsovskej verzii.

3. Inštalácia

Po úspešnom stiahnutí inštalátora je potrebné tento inštalátor spustiť. Inštalátor aspoň u mňa rozprával iba anglicky. Ale ide iba o tri kroky ktoré by mal každý sám zvládnuť. Pre mňa to zaujímavé bolo na poslednej záložke a tam odporúčam odškrtnúť červeným označené položky.


Add Shortcut to Quick Launch - tu záleží na Vás či používate Quick Launch a či tam chcete mať Picasu. Quick Launch sa myslím prekladá ako Panel rýchleho spustenia - pozri obrázok



Set Google as my default search engine in Internet Explorer - ide o nastavenie štandardného vyhľadávacieho nástroja pre Internet Explorer

Zas je na Vás či to chcete. V podstate by ste to už mali mať nastavené tak či tak, ale z môjho pohľadu ide o princíp, že inštalácia by nemala zasahovať do vecí čo s ňou priamo nesúvisia. Ale Google určite odporúčam ako vyhľadávací engine. Send anonymous usage stats to Google - ja osobne nemám záujem aby niekto sledoval čo robím a potichúčky to posielal niekam na server.

4. Spustiť prvý krát Picasu

Ak ste nechali zaškrtnuté Run Picasa 3 v poslednom kroku inštalácie tak potom sa Picasa spustí sama. V opačnom prípade je nutno pustiť manuálne. Konečne slovenčina. Už nás čakajú len dva nastavovacie okná.



Nastavenia zdroja fotiek - výber miesta z kadiaľ bude Picasa brať na začiatku obrázky. Tieto miesta sa neskôr dajú pridať, čo si ukážeme. Tu zas záleží na Vás, kde máte fotky a či Váš počítač nemá príliš veľký disk a prehľadávanie by mohlo pri prvej možnosti (Vyhľadať obrázky na celom počítači) zabrať príliš veľa času. Preto odporúčam druhú možnosť - Prehľadávať iba priečinky Moje dokumenty, Moje obrázky a pracovnú plochu.



Konfigurácia zobrazovača fotografií - ide v celku o príjemný prehliadač fotiek. Kto používa štandardný Windows Picture and Fax Viewer tak odporúčam zapnuté používanie tohto multimediálneho prehliadača.

5. Pridať fotografie

Ak sa vám nepodarilo pridať všetky fotky v predchádzajúcom kroku, alebo ste zámerne nezvolili prehľadávanie celého počítača alebo Vám pribudli nové fotky v počítači tak je treba tieto fotky zaradiť do Picasa. Z menu "Súbor" vyberte položku "Pridať priečinok do programu Picasa..."
Objaví sa "Správca priečinkov"


Vo správcovi priečinkov môžete vidieť ktoré adresáre sa sledujú. Tieto adresáre majú symbol oka a ich zoznam je vidno v pravo dole. Nájdite adresár s novými fotkami a kliknite naň. V pravej hornej časti si vyberte z : Prehľadať raz - daný adresár sa nebude sledovať ale fotky sa pridajú. Ak ale budú pridané ďalšie fotky do daného adresára tak tieto fotky už do Picasy nepribudnú automaticky.

Vždy prehľadávať - adresár bude sledovaný a nové fotky budú automaticky pridané do Pacasy. Tento prístup je vhodný najmä v prípadoch ak máte adresár kam v ukladáte fotky (prehľadávajú sa aj pod-adresáre). Sledovaný adresár je zároveň možno prestať sledovať vybratím položky

Odstrániť z programu Picasa. Takto sme si pripravili Picasu aj s fotkami. Ako upravovať a zdielať fotky si povieme v ďalšom diele o Picase.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára