streda 26. augusta 2009

Vtip

Traja vedci pozorujú prázdnu miestnosť bez okien a s jednými dverami. Do miestnosti vstúpia traja ľudia a vystúpia štyria. Prvý vedec - fyzik - hovorí: "Kolegovia, to je určite chyba merania!" Druhý - biológ: "Kolegovia, oni sa museli rozmnožiť!" Tretí -matematik: "Ja to vidím takto, teraz vstúpi dnu ešte jeden a dnu nikto nebude..."

utorok 25. augusta 2009

Neviete niekto poradiť?

V robote mám XPčka a mám taký skôr otravný problém. V poslednej dobe často píšem po slovensky a mám rád QWERTY layout klávesnice. A preto som odstránil QWERTZ layout z použitých layoutov. Ale ten layout sa znovu a znovu. Neviete ako sa ho rozumne zbaviť?

piatok 21. augusta 2009

Ako na Picasu - návod pre počítačového laika - inštalácia

Väčšina z nás alebo z jeho okolia fotí či už rodinné udalosti, dovolenky, stretnutia so kamarátmi alebo hocičo iné. Fotky sa hromadia v počítači a to je veľakrát asi jediná úloha daných fotiek :) Človek by ich rád ukázal rodine, známym, kamarátom alebo všetkým na svete. Tu nastáva problém ako na to. Riešenie čo sa mne osvedčilo je Picasa od kamoša Googlu. Hmm, už si pomaličky pripadám ako podomový predavač produktov Googlu - nejak často ho spomínam. Ale čo mám robiť keď je taký dobrý pomocník? :) Ale vráťme sa k Picase. Viem, že existuje kopec alternatív, ale pre mňa dôležitou výhodou je, že nemusím mať viac účtov po internete a na blog, picasu, analitycs a iné Googlove nástroje mi stačí jeden účet a zaujímavá je aj spolupráca týchto nástrojov. A hlavne Picasa dokáže jednoducho a spoľahlivo splniť to na čo je určená - spravovanie, prezeranie, jednoduché úpravy a zdieľanie fotiek na internete. A v neposlednom rade sa mi páči, že na mňa rozpráva slovensky.

Ako teda na tú Picasu - návod pre počítačového laika

1. Google Účet

Ak už máte Google účet, tak túto časť samozrejme preskočte. Kto nemáte, tak si vytvorte účet - najrýchlejšie bude asi tu.

2. Stiahnuť Picasu

Picasa sa dá stiahnuť priamo z jej hlavnej stránky. Z tej istej stránky sa dá stiahnuť aj Beta verzia pre Linux a uploader pre Mac. Ja sa ale budem venovať Windowsovskej verzii.

3. Inštalácia

Po úspešnom stiahnutí inštalátora je potrebné tento inštalátor spustiť. Inštalátor aspoň u mňa rozprával iba anglicky. Ale ide iba o tri kroky ktoré by mal každý sám zvládnuť. Pre mňa to zaujímavé bolo na poslednej záložke a tam odporúčam odškrtnúť červeným označené položky.


Add Shortcut to Quick Launch - tu záleží na Vás či používate Quick Launch a či tam chcete mať Picasu. Quick Launch sa myslím prekladá ako Panel rýchleho spustenia - pozri obrázok



Set Google as my default search engine in Internet Explorer - ide o nastavenie štandardného vyhľadávacieho nástroja pre Internet Explorer

Zas je na Vás či to chcete. V podstate by ste to už mali mať nastavené tak či tak, ale z môjho pohľadu ide o princíp, že inštalácia by nemala zasahovať do vecí čo s ňou priamo nesúvisia. Ale Google určite odporúčam ako vyhľadávací engine. Send anonymous usage stats to Google - ja osobne nemám záujem aby niekto sledoval čo robím a potichúčky to posielal niekam na server.

4. Spustiť prvý krát Picasu

Ak ste nechali zaškrtnuté Run Picasa 3 v poslednom kroku inštalácie tak potom sa Picasa spustí sama. V opačnom prípade je nutno pustiť manuálne. Konečne slovenčina. Už nás čakajú len dva nastavovacie okná.



Nastavenia zdroja fotiek - výber miesta z kadiaľ bude Picasa brať na začiatku obrázky. Tieto miesta sa neskôr dajú pridať, čo si ukážeme. Tu zas záleží na Vás, kde máte fotky a či Váš počítač nemá príliš veľký disk a prehľadávanie by mohlo pri prvej možnosti (Vyhľadať obrázky na celom počítači) zabrať príliš veľa času. Preto odporúčam druhú možnosť - Prehľadávať iba priečinky Moje dokumenty, Moje obrázky a pracovnú plochu.



Konfigurácia zobrazovača fotografií - ide v celku o príjemný prehliadač fotiek. Kto používa štandardný Windows Picture and Fax Viewer tak odporúčam zapnuté používanie tohto multimediálneho prehliadača.

5. Pridať fotografie

Ak sa vám nepodarilo pridať všetky fotky v predchádzajúcom kroku, alebo ste zámerne nezvolili prehľadávanie celého počítača alebo Vám pribudli nové fotky v počítači tak je treba tieto fotky zaradiť do Picasa. Z menu "Súbor" vyberte položku "Pridať priečinok do programu Picasa..."
Objaví sa "Správca priečinkov"


Vo správcovi priečinkov môžete vidieť ktoré adresáre sa sledujú. Tieto adresáre majú symbol oka a ich zoznam je vidno v pravo dole. Nájdite adresár s novými fotkami a kliknite naň. V pravej hornej časti si vyberte z : Prehľadať raz - daný adresár sa nebude sledovať ale fotky sa pridajú. Ak ale budú pridané ďalšie fotky do daného adresára tak tieto fotky už do Picasy nepribudnú automaticky.

Vždy prehľadávať - adresár bude sledovaný a nové fotky budú automaticky pridané do Pacasy. Tento prístup je vhodný najmä v prípadoch ak máte adresár kam v ukladáte fotky (prehľadávajú sa aj pod-adresáre). Sledovaný adresár je zároveň možno prestať sledovať vybratím položky

Odstrániť z programu Picasa. Takto sme si pripravili Picasu aj s fotkami. Ako upravovať a zdielať fotky si povieme v ďalšom diele o Picase.

štvrtok 20. augusta 2009

Nové príslovia

Niektoré som dostal iné vytvoril : Robím čo môžem, menej sa nedá ! Všetci za jedného, kašlem na všetkých Láska horory prináša ! Dva razy meraj a raz hreš. Čo na srdci, to na EKG Život je najlepší mučiteľ ! Dnes mne, zajtra sebe Komu sa nelení, tomu sa čudujem Kto neskoro chodí, ďaleko býva Kto sa bojí, zle mu stojí Čo sa za mladi naučíš, na starobu si nespomenieš. V zdravom tele riadny puch. Keď nepríde Mohamed k hore, tak nie je turista. Kto druhému jamu kope, tak je hrobár. Ako s matkou tak aj s Katkou. Tak dlho sa chodí s krčahom po vodu, až zavedú vodovod. Čo nemôžeš urobiť dnes, odlo aj zajtra. Pomaly v zápche ďalej zájdeš. Všade dobre, doma bordel V núdzi poznáš bankomat. Ako sa do hory volá, keď nepoznáš číslo? Zíde z očí, a je za chrbtom. Raňajky sú múdrejšie ako večera. Zlá zelenina nevyhynie

streda 19. augusta 2009

Včerajšie tretie MHD prekvapenie

V novej robote nie som ani dva mesiace. Za tých niekoľko týždňov som zažil pokazenie troch autobusov MHD. Akurát včera bol ten tretí. A to nespomínam, že v pondelok na Patrónke som vystúpil z autobusu ktorý za sebou zanechal poriadnu mláku vody a dymilo sa z neho. Predpokladám, že na ďalšiu zástavku už nedošiel... Nepamätám sa kedy pred touto robotou sa pokazil autobus v ktorom som sedel. Táto nová robota má nejaký zlý vplyv na MHD ;)

utorok 18. augusta 2009

Dve MHD prekvapenia

Dnes ma dva krát prekvapila stránka MHD Bratislava. Nedávno som sa dozvedel, že mesačný lístok sa dá kúpiť aj cez internet. Hovorím si, mám ešte dva dni platný mesačník tak by sa už pomaličky zišlo kúpiť nový. Takže vyskúšame online spôsob. Prvé prekvapenie ma čakalo keď mi stránka ukázala, že mesačník mám platný už iba dnes a že to vôbec nie je mesačník ale 30-dňový lístok. Minulý mesiac som si kupoval preukážku po veľmi dlhej dobe tak ani neviem kedy to zmenili. Ešte šťastie, že som to dnes zistil - zajtra by ma inak chytil určite revízor. Druhé prekvapenie bolo príjemnejšie. Nielenže sa dá kúpiť 30-dňový lístok úplne pohodlne cez web ale je tam možnosť poslania notifikácie pred ukončením platnosti lístka. Takto si ja osobne predstavujem služby :) Takto by aj štát mal pristupovať k svojim zákazníkom = ľuďom. Nie aby len vypisoval pokuty za nedodržanie niektorých termínov, ale pre tých čo chcú tak by posielal napríklad informačné maily. Príkladom by mohla byť STK: Dobrý deň, pán Hľadajúci Muž, končí sa vám STKáčka o 2 týždne, treba spraviť to a to. Tu je zoznam stredísk kde je možné tieto úkony vykonať. Bla bla bla. S pozdravom, Slovenská Republika Nebolo by to úžasné?

Čkanie, grganie a zívanie

Už dlhšie som rozmýšľal prečo naše telo čká, grgá alebo zíva. Také čkanie bolo aspoň pre mňa záhada. Tak som čo to pozrel na webe a ponúkam zhrnutie. Zívanie Čo sa deje Predĺžený vdych s otvorenými ústami. Väčšinou pri únave, ospalosti.
Prečo: Keď som si pozrel wikipediu tak som sa dozvedel, že ešte stále nie je úplne jasné prečo zívame. Tých predpokladaných možností je viac. Napríklad jednou z možností je ochladzovanie hlavy alebo príliš veľká koncentrácia oxidu uhličitého na úkor kyslíka. Mojim favoritom je, že keď sme unavený tak telo alebo mozog už utlmuje dýchanie na spánkový režim pričom aj sám mozog ide do útlmovej činnosti a "nekontroluje" stav okysličenia tela. Keďže ale ešte nespíme, telo potrebuje viac kyslíka ako keď spíme. Mozog si v určitom momente uvedomí, že potrebujeme zrazu riadnu porciu nadýchnutia a zívneme. To by podporoval aj fakt, že zívanie je nákazlivé - ak je niekto tiež unavený tak ak niekto zívne môže to byť impulz pre mozog toho druhého aby tiež skontroloval či nepotrebujeme viac kyslíka. Grganie Čo sa deje Vypustenie plynu zo žalúdka väčšinou so zvukovým efektom :)
Prečo: Počas jedenia alebo pitia sa dostáva často do zažívacieho traktu (teda napríklad aj žalúdka) aj nejaký ten plyn. Hlavne bublinkové nápoje obsahujú riadnu porciu plynov. Keď je plynu veľa a ten sa pýta von, tak si hľadá najľahšiu cestu a tá vedie cez ústa. No a grg je na svete. Zvukový efekt môže byť od nepočuteľného až po poriadne hlasný zvuk. Aktuálny Guinnessov rekord z 24.septembra 2008 je 107.1 dB. Hlasitosť pristávajúceho Boingu 707 je 106 dB. Rekord v dĺžke grgnutia v Guinessovej knihe nie je. Z niektorých informácií od kamoša Googla by to mohlo byť zo 2-3 minútky. Problém je hlavne v tom, že sa nedá dýchať pokiaľ grgáte :) V určitých krajinách je grgnutie po obede slušnosťou. Grganie môže byť aj zábavka na párty a niektorý ľudia sú taký hrdý na svoje grganie, že ich zavesia aj na web http://www.belch.com/ :) Čkanie Čo sa deje Vo väčšine prípadov ide o spontánne sťahy bránice ktoré sú vyvolané dráždením bráničných nervov alebo niektorých mozgových centier.
Prečo: Už z toho, čo sa deje je zrejmé, že nejakým spôsobom bola podráždená bránica, alebo v ojedinelých prípadoch mozgové centrum. Najčastejšie príčiny sú:
  • Sýtené nápoje
  • Dehydratácia
  • Rýchla konzumácia potravín
  • Kombinácia studených a teplých potravín
  • Pálenie záhy
  • Nedostatok vitamínov
Liečba čkania je jednoduchá - prejde to samé. Teda aspoň vo väčšine prípadov. V niektorých prípadoch treba použiť medicínu. Ako napríklad keď 15 ročné dievča v roku 2007 čkalo 5 týždňov vkuse. Potom existujú "zaručené" metódy ako prestať čkať - od zadržania dychu až po vystrašenie. Ale v podstate keď sa zamyslíme nad tým, čo spôsobuje čkanie tak by to mohlo aj fungovať.

pondelok 17. augusta 2009

Ach tie deti - a nie len to moje :)

Kamarát z práce rozprával príhodu z tým svojim - už skoro 6 ročným. V aute sa hrali hru čo ja poznám pod menom kolotoč - niekto povie slovo a ten ďalší musí povedať slovo ktoré začína na posledné písmeno toho predchádzajúceho. A tak dookola. No a prišlo k písmenu "k". Chvíľkové zamyslenie a potom autom zaznelo slovo "korán". Rodičom vyliezli oči odhadom tak 10cm. Pre istotu sa ocko pýta "Čo si predstavuješ pod slovom korán?". Zas zamyslenie počas ktorého sa rodičia pripravovali na hlbokú duchovnú debatu. No a potom prišla odpoveď - "No, keď otvoríš dvere tak potom sú do.... korán." :)

pondelok 10. augusta 2009

Nech nám to svieti

Už asi väčšina z Vás počula o tom, že normálne žiarovky postupne zmiznú z predajní. Nariadenie európskej únie, aspoň jedno z mála čo má rozum. Nahradia ich žiarivky alebo halogénové žiarovky. Ja už dlhší čas sa snažím nakupovať žiarivky, ale nejak sa mi nechce kupovať tie drahšie a väčšinou na to doplatím tým, že aj keď kúpim 21W žiarivku ktorá sa na obale hrdo tvári ako 105W žiarovka, tak toho svetla dostanem o dosť menej. Potvrdilo sa mi to aj minulý týždeň keď som kúpil v Baumaxe 3x18W za cca 3.5€. Môj lajcký odhad je, že výkon každej z tých žiariviek je cca rovnaký ako výkon 40-50W obyčajnej žiarovky. A to si ešte nemôžem byť istý, či tých 18W je reálnych alebo mi to nežere viac elektriky. Koho táto téma zaujíma, tak tu je dosť obsiahle info aj s testami :

piatok 7. augusta 2009

12:34:56 07.08.09

Pekná dátumovo časová postupka :)

štvrtok 6. augusta 2009

A zas nejaký ten hlavolam

Čo sem nepatrí: 1. abeceda 2. opica 3. kolobežka 4. noštek 5. klavír Doplň postupnosť: 34 71 86 142 72 95 144 90 ? Ako je to možné?: „Koľko máš rokov?" „Predvčerom som mal 30 rokov a na budúci rok budem mať 33 rokov." Ako je to možné? Inak toto je logická hra čo sa mi páčila : A zaujímavá je aj
Sling
Pri hľadaní nejakých hlavolamov som narazil na nábor do Siemensu :) :
http://www.513m3n5.com/

Zvolen, rodné moje mesto

Keďže Zvolen je moje rodné mesto, tak si rád prečítam čo je tam nové. Za posledné dva dni vyšli dva zaujímavé príspevky na webe SME. Ten dnešný je o pustom hrade. Text článku je tu Začali skúmať neprebádané časti Pustého hradu, oplatí sa prečítať - je tam toho viac ako v tom videu. Ten zo včera mal veľmi divný názov a v podstate nie som si istý či som ho pochopil úplne správne :) Linka na celý článok Objavili sme slovenský ZZ TOP a zas tam nájdete viac ako vo videu :)

pondelok 3. augusta 2009

Cesta do Bratislavy, trabant a céčka

Včerajšia cesta zo Zvolena do Bratislavy bola o dosť horšia ako obyčajne. Teplota sa pohybovala medzi 32˚ a 34˚ a naše inak dobre vybavené auto samozrejme nie je vybavené klímou, takže teplota v skleníku (inak povedané dnu v aute) sa pohybovala o pár stupňov vyššie. Prvé slimačenie nás čakalo už pred Žiarom nad Hronom a zápcha začínala ešte hodný kus na tej dvojprúdovke od Zvolena. Inak rozmýšľali ste niekedy prečo sa to volá zápcha? Mňa napadá jedno - aj keď sa na to chcete vysrať tak to nejde - proste v tej zápche stojíte až po uši. Najhoršie bolo zistenie, že semafory v Žiari asi nejaký inžinier nastavil tak veľmi geniálne, že na vedľajšej ceste čakalo asi tak 6 áut a na hlavnej ceste bola cca 3-4km zápcha. Našťastie sa pravidelná zápcha pred Nitrou nekonala. Ale aj tak sme do Nitry dorazili už s poriadnym zdržaním. Cesta z Nitry do Bratislavy bola prekvapením. Teraz nemyslím tie dve Porsche čo nás predbehli rýchlosťou niekde medzi 220km/h a rýchlosťou svetla. Myslím tým diaľnicu medzi Trnavou a Bratislavou. Na veľké prekvapenie to tadiaľ išlo relatívne plynule a rýchlo. A príchod do Bratislavy vôbec nebol prekvapením, zas v opačnom smere merali policajti a to bolo jediné miesto kde sme policajtov zazreli. Zas na úplne zbytočnom mieste, ale už si pomaličky zvykám a blikám o sto šesť. Ďalším prekvapením bola poriadna zápcha na obchvate. Ako som zistil neskôr, tak príčinou nášho zdržania bolo niečo s prístavným mostom. Ďalší inžinier tam navrhol dať na preklenutie neviem čoho dve železné platne, takže všetci museli poriadne spomaliť. Našťastie potom už len cesta cez tunel kde sa nejaká blondínka zabudla zaradiť do pravého pruhu, kadiaľ ju potom samozrejme niekoľko nedočkavcov predbehlo. Ja som si ale radšej počkal kým sa zaradí a pri predbiehaní som sa na ňu sladko usmial. Tak sladko ako sa usmieva človek po troch hodinách v skleníku alebo kyslá uhorka v zaváraninovom pohári. No a hor sa do Devínskej. Konal sa tam malý zázrak v podobe voľného miesta na parkovanie. Po vystúpení nás vybozkávalo na privítanie stádo komárov čo sme im priateľsky oplatili milým ale ráznym priateľským potľapkaním po chrbte. Zvyšok večera sme ukončili potením sa v prehriatom byte. A chcel by som vedieť, či to bolo podvedomie, či náhoda alebo som proste jasnovidec. Teda ja osobne sa prikláňam k tej poslednej možnosti :) Totižto tie tri hodiny v aute dávajú priestor na rozmýšľanie a včera ma po predbehnutí VW chrobáka a Fiatu 500 napadlo, že by bolo fajn mať aj nový trabant. No a dnes ráno pri preberaní sa správami som našiel článok "Nový Trabant predstavia v septembri. Zatiaľ ako prototyp". A keď už sme v tej dávnej komunistickej ére - článok "Céčka boli v ČSSR vzácne ako tvrdá mena" mi pripomenul moje detské roky. Len zavrieť oči a spomínať. Také niečo sa pre nás už nezopakuje.