štvrtok 4. marca 2010

Nad Tatrou sa blýska...


Nad Tatrou sa blýska,
hromy divo bijú.
Zastavme ich bratia,
veď sa ony stratia,
Slováci ožijú.

To Slovensko naše
posiaľ tvrdo spalo.
Ale blesky hromu
vzbudzujú ho k tomu,
aby sa prebralo.

Preistotu začínam s hymnou aby si o mne niekto nemyslel, že nie som vlastenec. A keby niekomu chýbalo ozvučenie tak ho nájde na tejto linke Úrad vlády Slovenskej republiky / Slovenská hymna. Týmto som si dúfam odbil oficiálnu vlasteneckú povinnosť a teraz sa poďme venovať tomu, čo je podľa mňa to vlastenectvo naozaj.

Vlastenectvo je podľa mňa úcta, dôvera, pocit hrdosti a možno nadnesené povedané láska k svojej vlasti. Je to vyjadrenie vzťahu ja a moja vlasť. Tak isto ako pri každom vzťahu, tak ani pri vlastenectve úcta, dôvera ani láska nepríde nasilu s donútenia. Zároveň mi aj druhá strana musí poskytnúť niečo, prečo ju mám mať rád.

To čo súčasná vláda vlasteneckým zákonom sa snaží, je vytvoriť lásku nasilu. Ja vôbec nie som proti tomu, aby deti získavali v školách pocit hrdosti k tomu, že sú občanmi Slovenska, hrdosti k symbolom Slovenskej Republiky. Ale naozaj si niekto myslí, že to pôjde púšťaním hymny každý pondelok ráno? Podľa mňa nie.

Ono to musí prísť z opačnej strany. Najprv deti (a ľudia vo všeobecnosti) si musia získať hrdosť na vlasť bez donútenia a až potom možná sami budú žiadať hymnu v pondelok ráno. Začnime učiť deti o tom, čo je vlasť a čo reprezentujú jej symboly. Ale nie spôsobom suchého výkladu dejín. Rozprávať sa o tom ako sa Slovensko stalo Slovenskom a čo preto museli ľudia v minulosti obetovať a spraviť.

Ja som hrdý na to, že som Slovák, ale bohužiaľ nie som hrdý na to v akej krajine žijem. Politická strana, ktorá sa najviac tvári vlastenecká vlastne ani vlastenecká nie je. Predstavou SNS o vlastenectve je "kopnúť do Maďara". No a popri tom si nahrabať nehorázne sumy do vlastných vrecák a tak vlastne okrádať každého Slováka. To má byť akože vlastenectvo? No a keďže im to "žerie" veľká väčšina národa, tak aj tá naša najpopulistickejšia strana musela s tým niečo urobiť a tak sa stalo, že SMER vo veľa "vlasteneckých" záležitostiach kvalitne konkuruje SNS. Vo vymenúvaní, prečo nebyť hrdý na našu krajinu by sa dalo pokračovať veľmi dlho. A tých dôvodov práve pri tejto vláde, ktorá prináša akože vlastenecký zákon, stále pribúda a pribúda...

Ešte musím dodať, že vlastenectvo neznamená nenávisť k vlastencom z iných krajín. Do vlastenectva nenávisť nemá čo patriť. Veľakrát si spomeniem v takýchto chvíľach na pesničku Imagine od Beatles. Ja viem, že sa to dá ťažko pochopiť a ja sám som dlho nechápal o čom je daný text. Pripadal mi ako niečo čo vyjadruje totálnu ignoranciu. Ale keď vidím kvázi vlastencov od nás a z Maďarska, alebo si spomeniem na vojnu v Juhoslávii, alebo ... no tých "alebo" je proste na svete strašne veľa.

Anglicky
Imagine there's no countries

It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

Slovensky
Predstav si, že neexistujú žiadne krajiny,
nie je to také ťažké.
Predstav si, že neexistuje dôvod vraždiť, či zomierať
a nebolo by tiež žiadne náboženstvo.
Predstav si, že všetci ľudia žijú v mieri.

Buďme hrdí na to, že sme Slováci. Snažme sa zmeniť dôvody prečo nebyť hrdý na svoju krajinu. Potom nám hymna pred každým športovým podujatím alebo v pondelok v školách príde ako rozumná vec. Ale k tomu máme ešte dlhú cestu pred sebou a takéto vlastenecké zákony, aký predviedla táto vláda sú skôr len polená pod nohy. Ale aspoň na to hrdo akože vlastenecky, v čase krízy, dáme milión euro.

Čo Vy na to?

Prebrané zo sme.sk.

3 komentáre:

  1. nič v zlom, len malé chybičky opraviť:
    "veď sa ony stratia", správne je "veď sa oni stratia", to nie je Vaša chyba... neexistuje to na nete s notami v správnej forme?
    a "buďme hrdý", správne je "buďme hrdí", 1.p.mn.č.
    inak fajn článok.
    Miroslava Kobzová

    OdpovedaťOdstrániť
  2. k tej hymne - text aj noty su prevzate zo stranky uradu vlady :) takze som predpokladal ze tam slovencinu poznaju :)
    A dakujem aj za druhu opravu - priznam sa, ze na jazyky nie som - v gramatike mam problem nielen v slovencine :( snazim sa, ale viem ze stale sa najde vela toho co zle napisem ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímave - keď sa nad tým zamyslím - tiež mi tam viac sedí oni a nie ony. Ale na oficiálnych miestach na internete je ony - vie mi to niekto vysvetliť?

    OdpovedaťOdstrániť