pondelok 15. februára 2010

Vyberáme digitálny fotoaparát : Rozlíšenie

Megapixle

Megapixle a zas ďalšie megapixle. Niekedy mám pocit, akoby to podľa letákov bol ten najdôležitejší parameter pre kúpu fotoaparátu. Lenže časy keď bežné digitálne fotoaparáty mali okolo 1MPix, a každý pixel navyše robil dosť viditeľný rozdiel, sú už dávno preč. Je naozaj niekoľko mega megapixlov potrebných?



Nedávno som dostal Canon Digital IXUS 100 IS - malý kompakt - a ten sa hrdí informáciou 12.1MPix. Viac ako má moja 10MPix zrkadlovka :) Rýchly pohľad do ponuky jedného nemenovaného obchodného domu zameraného na elektroniku ukázal, že najmenšie ponúkané rozlíšenie je niečo cez 7MPix.

Kvalita fotky a megapixle

Načo sú nám teda megapixle? Čím viac bodov = megapixlov má fotoaparát tým jemnejší by mal byť výsledok. Malo by byť lepšie rozoznať detaily. Dôvod prečo píšem všade "malo" je, že kvalita fotky je ovplyvnená ešte dvomi dôležitými faktormi. Prvým je optika, ktorá je veľmi dôležitým článkom a bez dobrej optiky môžeme mať aj 100MPix, ale kvalitnú fotku spravíme veľmi ťažko. Ďalším dosť zabúdaným faktorom je kvalita čipu - svetelného senzoru. Kvalita čipu záleží od viacerých faktorov, ale tie nebudeme teraz rozoberať. Pri ňom platí veľmi podobné ako pri objektíve. Podľa mojich skúseností býva problematickejší objektív ako čip. Takže môžem povedať, že pri rovnakej alebo porovnateľnej kvalite objektívu a čipu je pri väčšom rozlíšení vidno jemnejšie detaily.


Výsledné médium

Z predchádzajúceho by nám vyplývalo, že naháňanie za desiatkami megapixlov by malo mať zmysel. Lenže nemá, teda pokiaľ nie ste profesionálny fotograf a neplánujete vyrábať obrovské plagáty. Keď vyberáte fotoaparát tak si treba zodpovedať aj túto otázku - "Na akých médiách a na akých veľkostiach médií si plánujem prezerať alebo prezentovať fotografie?". Médium je aj papierová fotografia, internetová stránka, obrazovka počítača alebo televízor. Tak isto médium je plagát, ale pre väčšinu z nás to nie je cieľové médium. Každé z týchto médií, teda okrem internetovej stránky, má svoj limit a každé ďalšie prihadzovanie MPixlov sa buď vôbec neprejaví alebo ľudským okom ho nie je možné rozoznať. Inak povedané, body navyše budú nevyužité.

Pre obrazovku počítača alebo televízor je limit jasný. Viac bodov ako má dané zobrazovacie médium je zbytočné - 3 MPix je v tomto prípade úplne postačujúca hodnota. V prípade zverejňovania fotiek na internete aj tak väčšinou budete tieto fotky zmenšovať na veľkosť okolo 1MPix. Väčšie rozlíšenie sa oplatí dávať na internet iba pri súťažných fotkách a aj to nie vždy.

Pre papierové fotografie je to trošku zložitejšie. Pri nich môžeme hovoriť o DPI - bodov na jeden palec (alebo DPCm - bodov na jeden cm). Túto hodnotu vypočítame vydelením počtu pixlov na šírku a vydelíme to šírkou papierovej fotky. Pre perfektne ostrú fotku by DPI malo byť 300 alebo viac. Hodnoty nad 200 DPI úplne postačia pre rodinné foto. Ak zoberieme ako pravidlo 300 DPI tak na fotku

  • 9cm x 13cm nám stačí 2MPix 
  • 10cm x 15cm postačí 2.5MPixlov
  • 13cm x 18cm postačí 3MPixlov
  • 20cm x 30cm postačí 7MPixlov
Takže každý nový fotoaparát, pri predpoklade, že bude mať aspoň 7MPix, nám s prehľadom postačí aj na papierové fotky s rozmermi 20cm x 30cm.

Fotografické úpravy

Veľké rozlíšenie fotky sa nám bude hodiť ak robíme drastickejšie výrezy alebo robíme zložitejšie úpravy v aplikácii na úpravu fotografií. Pri drastickejšom výreze väčšinou narážame na kvalitu objektívu a výsledná fotka nedosahuje kvalitu rovnako veľkej fotografie bez výrezu.
Pri rôznych fotografických úpravách nám MPixle navyše pomôžu zachovať štruktúru fotky aj keď výsledná fotka môže mať menej MPixlov. Ide hlavne o úpravy ako sú otáčanie o ľubovoľný uhol, naprávanie skreslenia objektívu a podobné. V týchto prípadoch ale samozrejme hrá veľkú rolu kvalita použitej aplikácie na úpravu fotografií.

Záver

V dnešnej dobe, keď bežný digitál má aspoň 10MPix, je počet bodov menej dôležitý faktor ako bol kedysi. Aj keby sme z výslednej fotky robili dosť radikálny výrez, stále bude mať výsledná fotografia dostatočné rozlíšenie.
Zároveň čím viac MPixlov má fotka tým viac zaberá nielen na pamäťovej karte, čím nám znižuje možný počet fotiek na nej uložených, ale zároveň zaberá viac miesta na disku a pri veľkom rozlíšení nám disková kapacita môže veľmi rýchlo dôjsť.
Ja osobne fotím 5MPix aj keď mám 10MPix digitálnu zrkadlovku. Na 10MPix prepínam v momente ak viem, že danú fotku budem neskôr upravovať. Takto mi zatiaľ moja kolekcia desiatok tisíc fotografií neprerástla cez hardisk :)


DPI pri papierových fotkách

Pripravil som mini programček, v ktorom si môžete zadať rozlíšenie a program Vám vypočíta aké DPI by mali fotografie.

2 komentáre:

  1. Inak toto je veľmi pekný a poučný článok a je mi trochu ľúto, že tu má pomerne malú čítanosť. Napríklad na takom blogu SME sa často vyskytujú úplné shity (pardon za ten výraz, ale nič podobne priliehavé a súčasne slušné ma nenapadlo) a pritom si ich prečítajú tisíce ľudí...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem :) a to nie je vsetko v tejto teme - uz mam rozpracovane o ohnisku - rad by som to nejak ucelil na komplexny navod/rady ci ako to mam nazvat

    a inak akurat dneska som riesil pridanie tlacitok pre facebook, twitter a pod na trosku zviditelnenie :) nie je to uplne lahke - najma moja povodna tema tomu dost vzdorovala tak som musel zmenit temu (a poriadne ju pomenit) ...

    OdpovedaťOdstrániť