piatok 19. februára 2010

Vyberáme digitálny fotoaparát : Ohnisková vydialenosť

Zoom alebo ohnisková vzdialenosť?

10x zoom, 20x zoom, 30x zoom... To si pamätám ešte z nedávnych čias. Výrobcovia sa ešte nedávno pretekali v tomto ukazovateli rovnako ako pri počte MPixlov. A ja som aj tak vždy skončil v tomto parametre na úrovni 3x :)

Na moje veľmi veľké prekvapenie, po rýchlom prehľade zas v tom nemenovanom Nay obchode, sa pri popise fotoaparátu už bežne píše aj rozsah ohniskových vzdialeností prepočítaný na 35mm film. Zdá sa, že predajcovia dostávajú rozum.

Obrázok prevzatý a upravený z wikipédie

Aký je ale rozdiel medzi informáciou o zoome a rozsahom ohniskových vzdialeností? Zoom je vlastne len informácia o podiele najväčšej a najmenšej hodnoty z rozsahu ohniskových vzdialeností. Takže pre rozsah ohniskových vzdialeností 20mm - 60mm a 100mm - 300m bude totožná hodnota 3x zoom ale tieto fotoaparáty/objektívy budú určené pre úplne iné použitie. Takže by sa dalo povedať, že zoom je len pomocná hodnota (pre tých ktorým sa nechce alebo nevedia deliť :) ). Ďalej sa budem venovať teda iba ohniskovej vzdialenosti.

Ohnisková vzdialenosť

Keby sme chceli zostrojiť fotoaparát s jednou šošovkou, tak by sme film alebo nejaký elektronický snímač museli dať o ohniskovú vzdialenosť šošovky ďalej od stredu tejto šošovky - do ohniska. Ohnisko je z laického pohľadu bod v ktorom sa sústredia všetky lúče napríklad slnka a šošovkou tak v jej ohnisku môžeme zapáliť papier.

V bežnom fotoaparáte sa získava obraz objektu pomocou objektívu zloženého so sústavy šošoviek. Bežne ich majú fotoaparáty od päť do pätnásť. Táto sústava - objektív sa dá, pre jednoduchosť nášho výkladu, reprezentovať jednou šošovkou s jedným ohniskom.


Hodnota ohniskovej vzdialenosti nám určuje aký bude veľký objekt pri premietnutí cez objektív. Keďže veľkosť CCD alebo iného svetelného senzoru získavajúceho obraz býva v rôznych fotoaparátoch veľakrát rôzna, tak potom aj pri rovnakej ohniskovej vzdialenosti bude mať objekt na výslednej fotografii rôznu veľkosť. Pre ľahšie pochopenie tejto vlastnosti zoberme príklad, keď v prvom prípade zobrazenie objektu bude napríklad 80% výšky CCD a v druhom prípade iba 50% (prvý senzor je teda menší). Potom pri 10cm výške fotky bude mať objekt v prvom prípade na tejto fotke výšku 8cm a v druhom 5cm.


Preto sa vo všeobecnosti ohnisková vzdialenosť prepočítava na jednotnú mierku a to na veľkosť čipu 36mm x 24mm - čo je veľkosť políčka pri 35mm filme (35mm je výška filmového pásu) v digitálnom svete nazývaného "full-frame". Takže prepočítaná hodnota znamená, že rovnaký obraz dostaneme s novou hodnotou ohniskovej vzdialenosti keby sme fotili na 35mm film. Nasledujúce hodnoty ohniskových vzdialeností budem teda uvádzať v tomto tvare. Prepočet ohniskovej vzdialenosti z alebo na tento štandardný formát je veľmi jednoduchý - pomer ohniskových vzdialenosti je rovnaký ako pomer šírky políčka 35mm filmu (teda 36mm) a šírky CCD.

O ohniskovej vzdialenosti platí, že čím je menšia tým vieme zachytená väčšie objekty. Naopak, čím je ohnisková vzdialenosť väčšia tým je zachytená menšia plocha alebo si dokážeme priblížiť vzdialenejšie objekty. Dole pod príspevkom som pridal svoj malý programík ktorý Vám môže pomôcť chápať ohniskovú vzdialenosť v praxi.



Širokouhlý, normálny a teleobjektív

Ohniskové vzdialenosti sa delia na tri hlavné skupiny. Rôzne zdroje sa rôznia kde končí jedna a kde začína druhá skupina, preto použijem to, ktoré sedí najviac môjmu ponímaniu ohniskových vzdialeností.
  • Širokouhlé - malá ohnisková vzdialenosť (0mm - 35mm), záber zahŕňa viac akoby sme našim okom mohli vidieť 
  • Normálne - 35mm - 80mm, približne to ako vidíme okom (oko "má" približne ohniskovú vzdialenosť 50mm)
  • Tele - veľká ohnisková vzdialenosť (70mm a viac), záber zahŕňa menej akoby sme našim okom mohli vidieť. Dovoľuje nám fotiť objekty z väčšej vzdialenosti a nerušiť atmosféru.
V nasledujúcej tabuľke môžete zistiť, na čo by mohol byť vhodný fotoaparát s konkrétnou ohniskovou vzdialenosťou. Vo fotografii snáď viac ako hocikde inde platí, že porušovať pravidlá prináša svoje ovocie preto túto tabuľku berte ako orientačnú.

Ohnisková vzdialenosť objektívuUrčenie
8mm - 20mm
Rybie oko
Špeciálne extra širokouhlé zábery, obraz býva kruhovo zdeformovaný
20mm - 35m
Širokouhlý objektív
Keď potrebujete zachytiť toho viac alebo z bližšia (alebo oboje naraz), pre väčšinu uvedených situácií úplne postači ohnisková vzdialenosť od 28mm-30mm
  • Fotenie viac členov rodiny naraz
  • Rodinné fotografie
  • Fotenie v domácnosti
  • Párty - viac ľudí naraz
  • Krajinkárska fotografia
  • Nočné fotky
  • Fotenie mesta, budov - celé budovy alebo časti miest
35mm - 70mm
Normálny objektív
Všetko čo chceme zachytiť približne rovnakým spôsobom ako vnímame svet.
  • Fotenie v domácnosti
  • Párty - jeden alebo dvaja ľudia v zábere
  • Kvety, rastliny, príroda
  • Šport - ak máme možnosť prísť bližšie k športovcovi
  • Fotenie v meste - ľudí, väčšie detaily architektúry
  • Zátišie
70mm - 200mm
Teleobjektív
Veci ktoré chceme priblížiť, ale nie sú veľmi ďaleko
  • Šport - keď sme ďalej od akcie
  • Portréty - ohnisková vzdialenosť cca 100mm
  • Príroda - väčšie zvieratá, vtáky (alebo tie ku ktorým sa nám podarí priblížiť)
  • Makro - väčšina lepších makroobjektívov sa nachádza asi v tomto rozsahu ohniskovej vzdialenosti, ale nie je to pravidlom. Dlhšia ohnisková vzdialenosť nám dovoľuje nerušiť fotení objekt (hmyz napríklad).
200mm -
Superteleobjektív
Veci ktoré chceme priblížiť a sú veľmi ďaleko. Fotenie detailov.
  • Šport - keď sme veľmi ďaleko od akcie (napríklad futbal, hokej, ...)
  • Príroda - menšie zvieratá, vtáky (alebo tie ku ktorým sa nám nepodarí priblížiť)
  • Paparazzi :)
  • Hviezdne telesá (tu už je väčšinou ale potreba 800mm a viac)

Z predchádzajúcich informácií a z mojich skúseností môžem povedať, že fotoaparát pre bežného človeka by mal obsahovať rozsah ohnísk minimálne 30mm až 90mm (všimnite si, že to je tých mojich 3x zoom čo som spomínal v úvode). Ideálny rozsah môže byť od 28mm po 130mm-200mm. V podstate záleží len na danom človeku, čo plánuje fotografovať a či tento rozsah potrebuje rozšíriť zdola alebo zhora. Ak investujete do zrkadlovky tak si neskôr môžete dokúpiť objektív a tak rozšíriť rozsah ohniskových vzdialeností.

Vráťme sa ešte na záver k zoomu - teda rozsahu ohniskových vzdialeností. Mohlo by sa zdať, že extrémne vysoké čísla sú niečo čo sa oplatí mať. Nie je to úplne pravda. Čím väčší rozsah tým komplikovanejšia býva sústava šošoviek. Čím viac šošoviek tým viac miest kde sa niečo môže rozostriť alebo môže vzniknúť iná vada. A keďže objektív je jednou z najdrahších súčastí tak lacné modely teda museli na ňom šetriť a výsledná fotografia nemusí spĺňať vaše požadované kritériá. Ale stáva sa, že lacný model podáva dobré výsledky a drahý zas prepadá. Preto najmä pri väčších rozsahoch ohniskových vzdialeností odporúčam nájsť si zopár recenzií na internete v ktorých sa skúma aj obrazová kvalita. Hlavne na to myslite keď máte zrkadlovku - po kúpe objektívu s veľkým rozsahom sa môže stať, že výsledná kvalita fotiek bude niekde na úrovni priemerného kompaktu.

Programík na záver

V nasledujúcej časti si môžete vyskúšať asi ako by vyzerali určité situácie odfotené v danej vzdialenosti a s danou ohniskovou vzdialenosťou. Je možné si aj zmeniť veľkosť foto-senzitívneho čipu.

5 komentárov:

  1. Je to opäť veľmi pekne spracované a opäť som sa dosť ako laik hľadajúci vhodný foťák naučil. Potom keď tento seriál dokončíš, možno by sa to malo dať do jedného článku a ten na vybrali.sme. Mohlo by to mať úspech.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Našla som stránku s prehľadnou ponukou fotoaparátov na stránke: http://www.supernakup.sk/kategorie/najlacnejsi-tovar/digitalne-fotoaparaty/54/0--vsetko/produkty-podla-nazvu/od0do10.html

    je to prehľadné a dajú sa porovnať hneď aj ceny.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem :) snad ma to uz dokope pokracovat v tejto serii clankov - ale ako mozete vidiet podla poslednej frekvencie prispevkov a ich "obsaznosti" - niet nejak casu ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. super vysvetlenie, vazne premyslam nad kupou zrkadlovky, len som sa nedokazal rozhodnut v sete s akymi sklami telo kupovat, toto mi ale uplne ozrejmilo problematiku!!! dakujem dakujem dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyborny clanok pre zaciatocnikov pred kupou prveho fotaku s objektivom.

    OdpovedaťOdstrániť