nedeľa, 31. mája 2009

Jednoduchý chutný koláč

Keďže Nelča je chorá od Červeného kameňa tak tento víkend sedíme doma. Bohužiaľ je to víkend keď sa koná niekoľko udalostí na počesť dňa detí a nemôžeme ísť ani na jednu z nich. A tak som aspoň upiekol koláč a keďže to bol jeden z tých lepších ( teda v merítku mojich koláčov :), tak sa podelím o recept. Základom bol recept na Kiwi rezy z knižky Recepty zo Života 2. Ingrediencie
5 vajec
250g práškového cukru
5 lyžíc vody
1 lyžica oleja
200g polohrubej múky
1/2 balíčku prášku do pečiva  

Plnka
330ml šľahačkovej smotany
1 balíček vanilkového cukru
500ml kyslej smotany  

Poleva
Ovocie - kiwi, jahody, banány, ... proste ovocie ktoré je sladké a dá sa nakrájať na kolieska
Cukrárenské želé na 1/2l vody
 
Postup Žĺtky oddelíme od bielkov a zmiešame ich s práškovým cukrom. Postupne pridáme vriacu vodu a olej. Poriadne pomiešame a potom pridáme múku s práškom do pečiva. Pripravíme si sneh z bielkov a ten nakoniec vmiešame do zmesi. Väčší plech vymastíme a pomúčime. Cesto potom vylejeme na plech. Dáme piecť na 180´C. Cesto je upečené vtedy keď do neho pichneme špajdľu tak sa tá špajdľa dá vytiahnuť bez problémov a cesto sa na ňu nenalepilo. Ja som to osobne nestopoval, ale ak to dobre odhadujem tak to bolo cca 15-20 minút. Cesto potom necháme vychladnúť. Pokiaľ cesto chladne pripravíme si plnku. Pripravíme si šľahačku z šľahačkovej smotany a primiešame do nej vanilkový cukor. Ak sa Vám zdá plnka málo sladká tak môžeme pridať viac vanilkového cukru. Po vychladnutí cesta rovnomerne naň rozotrieme plnku. Celý plech vložíme do chladničky viac vychladnúť. Ovocie nakrájame na kolieska a poukladáme na plnku. Pripravíme si cukrárenskú polevu, necháme ju vychladnúť (ja som spravil chybu, že polevu lial ešte teplú tá sa začala miešať s plnkou) a nalejeme ju na plnku s ovocím. Vložíme do chladničky a záleží od polevy kedy stuhne kedy sa budete môcť zahryznúť do koláča :)

Dobrú chuť :) A ak niekto budete piecť tento koláč, napíšte do komentára ako Vám vyšiel ...

4 komentáre:

  1. serus,
    akurát ho pripravujem, v postupe ti chýba kedy pridať kyslú smotanu, tak som ju trtnul do šľahačky, výsledok bude zverejnený, ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dik za upozornenie :)

    Inak ako to dopadlo ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj ja robim podobny zakusok ja mam piskotu z 3vajec krem zo zlateho klasu zas piskotu zas krem na vrch jahody,banan,kiwi a cele zalejem zelatinou.Dobre vyzera a vyborne chuty...

    OdpovedaťOdstrániť