utorok 26. mája 2009

Ženy vs. muži : šoférujeme

Pár rokov dozadu bolo veľmi veľa vtipov o ženách a šoférovaní. Keďže už v tedy som mal to šťastie a pobudol som nejakú tú dobu v zahraničí, kde ženy šoférovali bežne, tak som tušil, že to je asi o niečom inom. Že to je skôr o tom, že muži majú viac skúsenostní so šoférovaním. Inak povedané - ženy sa u nás nedostávali k šoférovaniu toľko čo muži. A potom, ako každý neskúsený šofér spôsobovali viac kolíznych situácií. A tak ženám prischla nálepka zlých šoférov. Od v tedy prešlo už pár rokov a ženy sú bežnou súčasťou na našich cestách. Teda aspoň tu v Bratislave. Ale stále cítim rozdiel medzi ženami a mužmi na cestách. Vôbec ale netvrdím, že ženy sú horšie, len inak riešia niektoré situácie ako muži. Rád by som si vypočul názor ženy na nás mužov a šoférovania, veď určite prehliadam bežné "mužské" zlozvyky. To čo tu píšem je to, čo si ja všímam v Bratislave denno denne. Čo mňa najviac hnevá na šoférkach je, že veľakrát ignorujú chodcov na prechode. Trošku som si to všímal a ak som to dobre počítal tak z 9tich nedaní prednosti na prechode bolo 7 ženami. Pred pár dňami ma skoro žena s PD značkou skoro prešla na prechode - ani nespomalila. Muži zase ignorujú pruhy pre autobusy. Cestou do roboty idem popri asi 3 úsekoch s bus pruhom. Väčšinou sú to muži čo tadiaľ veľkou rýchlosťou predbiehajú, alebo ich využívajú ( možná lepšie povedané - zneužívajú) na predbehnutie na križovatkách. Muži sú v takýchto prípadoch menej ohľaduplní a menej rozvážni ako ženy. Aj zbesilé predbiehanie je doménou mužov. Vidieť zbesilo kľučkovať ženu je zriedkavé aj keď ale nie ojedinelé. Zároveň sú to viac muži, ktorý začnú vytrubovať na týchto bláznov - asi kvôli mužskému egu - to viete mi muži to nemáme radi byť predbehnutý. Posledná vec čo spomeniem je nerozvážnosť žien. Sú niektoré situácie keď žena radšej zabrzdí ako by sa zaradila plynulo do premávky. Pritom sa neraz stane, že auto idúce za ňou, najmä ak je šoférované mužom sa dostane do problémov a prudkého brzdenia. Predpokladám ale, že tu ide viac menej o skúsenosti a skúsená žena šoférka by to zvládla. Zároveň ale mám aj podozrenie, že ženy sú už v povahe viac opatrné a tak rovnako skúsená žena a rovnako skúsený muž by sa správali ináč. Asi sa aj pri šoférovaní prejavujú genetické danosti. Muži potrebovali v genetickej výbave schopnosti loviť a ženy zasa chrániť životy. Trošku mi do toho nezapadá správanie sa šofériek na prechodoch. Inak mi to ale v podstate zapadá. Aké máte skúsenosti so šoférovaním mužov a žien Vy? V čom si myslíte, že sú rozdielny? Napíšte to prosím do komentára :)

2 komentáre:

  1. To je divne ze prave ty pises komentar o soferovani :-), na zaciatku ked ja som nevedela nic, si sa mi zdal zazracny vo vsetkom este aj vo vareni. Az potom som prekukla tvoje figle no a dnes som rada ked nie je v okoli nasho auta ked ty soferujes nejaky iny chlap ktory sa prave niekam ponahla kluckuje alebo tlaci na teba...lebo vtedy sa ty stavas rovnakym aby ta nahodou neprecikal a to sa mi teda vobec ale vobec nepaci..pochybujem ze by tak reagovala zena za volantom..ta si mozno potuka po cele, ze zase dalsi debil a necha ho ist..ale ty sa s nim budes pretlacat a nahanat. Nemam pravdu? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čo mám na to povedať :) moja ženuška ma bonzla, ale nemyslím si že je to také hrozné ako to vidí ona. Dakedy to bývalo horšie, teraz sa viem krotiť (z času na čas :) )

    OdpovedaťOdstrániť