
Kto ma pozná tak vie, že mám rád dobré jedlo. A tak ma potešilo keď som sa dozvedel o tomto festivale jedla. Cez víkend boli aj moji rodičia na návšteve a tak sme ich zobrali zo sebou.

Prvé čo nás zarazilo bolo prostredie, Tyršovo námestie proste nie je vhodné na prezentáciu jedla. Po chvíľke začal fúkať vietor a prach a špina ktorá bola rozvírená nás ešte viac utvrdila, že miesto nebolo vhodne zvolené. Stánky v ktorých sa nachádzali prezentácie reštaurácií minimálne ochraňovali jedlá aby nechrumkali - prach bol všade.
Vstup bol volný, ale ak ste chceli niečo ochutnať tak ste si museli kúpiť 11 gurmánov - papierových lístočkov s nápisom gurmán. Neviem či to mal byť náhrada vstupného, ale ak si človek prerátal ceny niektorých jedál z gurmánov na eurá, tak cena bola vo veľa prípadoch prehnaná.
Okrem stánkov sa na festivale konalo niekoľko akcií. Moji rodičia sa zapojili do slovenského rekordu o najväčší rezanec. Bolo niekoľko škôl varenia a nielen pre dospelých, našlo sa aj pre deti.

Samozrejme, že sme neodolali a chceli vyskúšať aj ponuku jedál a nápojov. Bolo z čoho vyberať. Od kávy až po šampanské. Od pečenej husi až po škeble. Húska od Troch Mušketierov bola asi to najlepšie ak nepočítam pečenú čokoládu z Tulip House Boutique Hotel. A potom tu boli jedlá pri ktorých som si spomenul na Cimrmanovské - "Bolo to dobré, ale že by to musel dva krát...". A nakoniec tu bolo Japonské Teppanyaki od Sharkam a to by som neodporúčal. Okrem divnej chute bola aj ryža nedovarená... Jedine čo bolo zaujímavé pri ich stánku bol umelec ktorý pretváral ľadový kameň.

Na koniec mi zostali dva gurmány a tak sme sa zastavili v poslednom stánku a dali sme si dva krát šumivé víno. Hubert DeLuxe ma nikdy nesklamal a nebolo to ani tentoraz s ananásom a jahodami.

Nie príliš nadšení sme sa pobrali domov. Ak sa v roku 2010 bude tento festival konať, tak veľmi dúfam, že nájdu lepšie prostredie. V takom prípade by som sa znovu prišiel pozrieť. Ale ak to bude znova na Tyršovom námestí tak dosť pochybujem, že sa tam ľudia vôbec vrátia...
no iba drobnost, azda si si od hubertu dal sekt, nie sampanske... :-)
OdpovedaťOdstrániťHmmm, v tomto nie som odborník :) Bol to proste Hubert de luxe
OdpovedaťOdstrániťČo som našiel na webe :
"Šampanským však často označujeme aj ostatné šumivé vína. Šumivé víno, nazývané aj sekt, sa nevyrába z vinnej révy z oblasti Champagne a tak nie je šampanským. No výrobná metóda sa od tej šampanskej takmer nelíši. Rozdiel medzi pravým šampanským a sektom je teda minimálny a je vlastne len v názve a pôvode."
Takže predpokladám, že máte pravdu...