piatok 6. novembra 2009

Rozprávka o nástrahách internetu: Bez kožušteka

Akurát som dopočúval Hudáka a pozerám, že je tam odkaz na "rozprávku" čo som v telke v poslednej dobe videl asi 4x. 

Pravdu povediac keď som to videl prvý krát tak som si myslel, že to je nejaká paródia - teda aspoň na začiatku rozprávky. Potom mi ale došlo, že z našich peňazí sa vytvoril zas nejaký mačkopes. 

Môj neodborný názor je, že malé deti to nepochopia a tie staršie budú mať z toho iba srandu. Čo je horšie, pre niektoré deti to môže byť návod ako môžu vyskúšať niečo zakázané. Veď zakázané veci sú tie najlákavejšie pre deti. Neviem či je rozumne suplovať výchovu rodičov - teda podľa môjho názoru tieto veci musím naučiť moje dieťa ja sám. Pomôcť môže škola. Ale možná sme už tam, kde veľa detí ignorujú rodičov lebo rodičia ignorujú ich? A že by toto bol spôsob ako nejaký úrad pomôže?

Kľudne so mnou polemizujte - pretože by som mal rád pocit, že to nie sú vyhodené peniaze. Najmä ak viem, že tých dielov je viac.

Inak ďalšie "rozprávky" z daného cyklu:

5 komentárov:

  1. No, ja som to videl teraz prvýkrát (televízor skoro vôbec nepozerám), ale mne sa to nezdá byť až také zlé. Myslím, že také šesť-sedem ročné deti to už veľmi dobre pochopia a staršie, ak sa aj budú na tom smiať, tak si napriek tomu "posolstvo" týchto spotov zapamätajú. A to ide.

    Je dobré pripomenúť deťom, že niektoré ich zaváhania na internete je nemožné vrátiť späť a môžu mať dlhodobé negatívne následky. Taktiež je dobré pripomenúť, že množstvo informácií na internete sú absolútne hlúposti a pri ich "preberaní" treba byť veľmi kritický. (Povedal by som, že nielen na internete.)

    Tieto fakty si dostatočne neuvedomuje ani veľa rodičov, alebo niektorí rodičia sa o to, čo robia deti na internete, veľmi nestarajú. Práve pre takéto deti sú tieto spoty určené. Nie každé dieťa má to šťastie, že jeho rodič je vzdelaný ohľadom otázok súkromia a bezpečnosti na internete, má dostatočne kritické uvažovanie a všetko mu pekne vysvetlí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Asi je problem v tom, ze male deti beriem ze su take ako moja 4.5 rocna dcera ktora to nepochopila :)
    Ale stale beriem, ze hlavnu osvetu ma robit rodic - lenze neinternetovy rodicia asi nechapu presne nastrahy a bud su prehnane alebo to ignoruju. Ale aj tak si myslim, ze dobre vychovane dieta by uz malo mat rozumne navyky.

    Cim viac o tom pisem tak sa viac zamotavam (minimalne v myslienkach :) ) a nie som si isty co s tym a mozna taketo rozpravky mozu byt rozumne :)

    Ale stale si myslim, ze treba aby bol rodic rozumne vychovany a aby vedel rozumne vychovat deti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tými rodičmi samozrejme súhlasím; základom výchovy sú aj podľa mňa rodičia. (Inak moja dcéra má tiež práve 4.5 roka. :) Avšak, ako píšeš, nie každý rodič je dokonalý (niektorí nevedia a niektorí nemajú toľko snahy poskytnúť deťom informácie). A preto si myslím, že minúť určitú sumu peňazí na osvetu nie je až také zlé.

    Pochopiteľne, ak by sa minula vyložene prehnaná suma, tak je potrebné sa zamyslieť, či to bolo naozaj zmyslupné. Projekt zodpovedne.sk je financovaný z rôznych zdrojov (napríklad EU a asi aj súkromné spoločnosti) a jeho realizácia nás ako občanov SR asi veľmi veľa nestojí. Naviac, podobných projektov je po Európe veľa, takže asi to bude aspoň trochu zmyslupné.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa tento projekt paci. Lebo deti casto rodicov neberu vazne v takychto veciach a skor daju na nieco co vidia alebo pocuju inde... Vychadzam z toho, ze je to urcene pre vacsie deti 4,5 roka. Take co su na internete aktivne. Predpokladam, ze tvoja dcerka este na internet nepise vlastne prispevky ani nepridava vlastne fotky...
    A myslim si, ze aj niektorym dospelym sa oplati tieto "rozpravky" pozriet...
    Co sa tyka toho financovania, suhlasim s Radoslavom.
    (EVA V.)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Od v tedy co som tento prispevok napisal - prebehlo uz vela vody a v podstate som aj ja presiel na stranu tych co s tym suhlasia :)

    Vidim teraz na mojej dcere ako "nebojacne" a "neopatrne" funguje na webe - a kedze som uz par rokov zamestnany v bezpecnostnej firme - tak mi vlasy niekedy dupkom stavaju. Uz som robil u svagrinej take miniskolenie aj mojho aj jej deti - ako niektore veci riesit (moja dcera ma teraz 8 a oni maju v podstate po 7) a kedy zavolat bezpodmienecne rodica a mat povolenie od neho ...

    OdpovedaťOdstrániť