štvrtok 4. júna 2009

Krátka pamäť

Ľudia majú krátku pamäť a voliči ešte kratšiu. Politici to nehorázne zneužívajú. Od Fica až po Dzurindu. Posledne kde to vidím asi najviac, je ten úžasný podvod na nás občanoch cez Interblue Group a predaj emisných kvót. Stačí aby vinníci z počiatku sa tvárili, že o ničom nevedia. Potom pomaličky zamotávajú, zavádzajú a zdržujú. A neskôr ak by náhodou aj pravda vyšla najavo tak akože okamžite a promtne odovlajú ľudí čo akože za to môžu. Lenže voliči už pri druhom kroku prestávajú mať záujem o tému a na konci si ani nepämatajú čo sa vôbec naozaj udialo. Potom im len ten najhrdinskejší musí pripomínať na meetingoch počty koľko vinníkov hrdinsky odvolal. Pri emisiách sme v druhej fáze politického zametania problému pod koberec. Náš hlavný hrdina, teda ako vždy predseda - najviac blikajúca smerovka, už začal zavádzať a zdržovať. Zverejniť úplnú zmluvu o predaji je velký problém a postupnými prekážkami zdržujú celý proces. Zavádzajú napríklad tým, že či už vedome či nevedome, každý si môže spraviť na to vlastný názor, klame napríklad o tom ako predali emisie v okolitých štátoch. Argumentácia, že za to bude zateplených veľa domácností veľmi neobstojí. Za prvé keby to predali za cenu ako okolité štáty tak tých domácností mohlo byť možno 2x viac. Za druhé v podstate nemali ani inú šancu ako tie peniaze použiť transpartne, pretože je to v zmluve. „výročné správy, ako aj ďalšie správy o finančných prostriedkoch získaných z predaja jednotiek AAU v súlade so Zelenou investičnou schémou" Človek by si povedal, že prečo to spomínam, veď je to super. Jediné čo až tak nie je super je, že ministerstvo obhajovalo predaj emisií práve tým, že také niečo v zmluve s Interblue Group nebude. Či zas išlo o úmyselné klamstvo, to zas nechám na Vás, ja na to mám svoj názor. A voliči nič nespravia. Nasmerovaní voliči budú toho svojho smerovača hájiť čokolvek urobí, vždy to zvalia na klamstvá v médiách. Je veľká škoda, že v demokraciách vládnu práve ľudia čo majú najlepši politický marketing a na iných kvalitách nezáleží. Pravdu povediac ja demokraciu nepovažujem za najrozumnejší spôsob zriadenia štátu, ale ani žiaden iný čo už existoval. Ale to je na inú debatu.

4 komentáre:

  1. Roman,

    precital som si zopar tvojich prispevkov. Ma to hlavu aj patu :-). Trochu by som upozornil na pravopis a spisovnu slovencinu (po prve - za plotom, na Zemi...). Pis dalej, budem to sledovat :-)...

    Co sa tyka kratkej pamati, volebnych preferencii a tak dalej. Mas pravdu, je to hlavne o politickom marketingu. Ludia konaju na zaklade emocii, ci sa ti to paci alebo nie, nikdy nie na zaklade zdraveho rozumu. Vyhrava ten, kto vie vyvolat najvacie emocie.

    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) Je pre mňa motivujúce, keď viem že to niekto číta a páči sa mu to :)

    Inak ja som rád že tých pravopisných chyb nie je viac. So slovenčinou bojujem od základnej školy :) ale snažím sa zlepšovať a tento blog je mi v tom veľmi pomocný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcel som napisat "najvacsie"... :-)

    Tak drzim palce.

    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť