streda 29. júla 2009

Arogantná elektronická cigareta

Narazil som na zarážajúcu arogantnosť a ignoranciu na Slovenskom internete a informáciu o nej by som sa rád podelil. Na stránke http://www.elektronicka-cigareta.sk/ sa hneď v úvode dozviete : Kto chce fajčiť s minimálnym zdravotným rizikom a to aj tam, kde je to zakázané / divadlo, kino, MHD, reštaurácia,.../a nechce ohrozovať svoje okolie. Kto sledoval proti fajčiarsky zákon, tak vie že to nie je pravda a elektronickú cigaretu zákon berie rovnako ako normálnu. Ale toto som ešte nebral ako aroganciu. Veď kľudne sa mohlo stať, že danú informáciu prehliadli, veď o tomto sa nehovorilo v médiách. Keďže majú knihu návštev, tak som im slušne napísal, že to čo píšu bohužiaľ nie je pravda. Dnes ráno pozerám, že či nepribudla odpoveď na moju poznámku. Nepribudla, ale čo ma zaskočilo bolo to, že moja otázka zmizla. Povedal som si, že buď som spravil chybu ja alebo ide o peknú aroganciu. Tak som sa odhodlal na malý pokus, pridal som znovu komentár s veľmi podobným textom a tentoraz som si ho aj uložil : "Kto chce fajčiť s minimálnym zdravotným rizikom a to aj tam, kde je to zakázané / divadlo, kino, MHD, reštaurácia,.../ a nechce ohrozovať svoje okolie." Toto bohuzial nie je pravda a upravuje to aj zakon ... Dátum a čas vloženia: 29. 07. 2009, 08:28 Dobre som skontroloval, či ten príspevok bol zobrazený a sledoval som čo sa stane. Ani nie po piatich hodinách príspevok zmizol. Keďže ide o vyslovenú aroganciu, tak som si zavolal na pomoc kamaráta Googla a našiel obchodnú inšpekciu. Po prečítaní "Vaše otázky, upozornenia a podnety na vykonanie kontroly uplatňujte na príslušnom inšpektoráte SOI." na stránkach SOI, som sa vrátil na pôvodnú stránku, ale adresu som nenašiel. Ak ma pamäť neklame, tak tento údaj je povinné mať na internetovej stránke firmy. Nakoniec som teda napísal na Bratislavský inšpektorát. Naozaj som veľmi zvedavý, čo sa udeje. Som jeden z tých bláznov čo veria, že ak nás bude dosť a nebudeme zatvárať oči, tak zmeníme Slovensko k lepšiemu.

19 komentárov:

  1. Tak to ti drzim palce a hadam sa ti to podari :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super ale co predajcovia ktory tam maju meno a adresu. Podla mna bonzovanie SOIke je a to v ptripade ze Vam ten clovek nijak neuskodil uplne kretenstvo. Takze dedukujem, ze ste uplne zakomplexovany chudak.
    S pozdravom
    p. Jakubcik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lol, to ani nepyta komentar pan Jakubcik, sam ste ukazal co ste...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Takze podle Vas p.Jakubcik je vse v poradku? Je naprosto normalni uvadet nepravdivou reklamu, za kterou mohou byt nic netusici nakupujici pokutovani?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Viem presne o ktorú firmu sa jedná a je mi veľmi ľúto ako sa autor tohto príspevku zachoval. Ja osobne som si od nich elektronicku cigaretu kúpil a poviem Vám že lepsí prístup som nikdy nezažil. S touto firmou som veľmi spokojný a odporúčam ju. Menovať ju ale nebudem. A nemám rád ľudí ktorí si z obchodu nič nekúpia a vedia sa iba vyhrážať SOIkou. Potom sa čudujme prečo dobré firmy krachujú a arogantné a podvodnícke firmy fungujú veselo ďalej. Ale veď to je slovenská mentalita niet sa čomu čudovať. Toto je iba môj názor a nechcel som sa nikoho dotknúť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som sa vobec nevyhrazal SOIkov. Ja som ich slusne upozornil na to, ze to co maju na strankach nie je pravda. Kedze ma zmazali 2x - tak to muselo byt vedome a arogantne. To ako sa sprava dana firma je citit aj z textu p. Jakubcika - kedze sa ukazalo ze za tou firmou je on... Takze prosim netvrdte o danej firme, ze je to dobra firma. Firma ktora umyselne zavadza klienta nie je dobra.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Len na doplnenie. Zákon o ochrane nefajčiarov hovorí o "zákaze fajčenia".
    Fajčenie je proces oxidácie, horenia.
    Elektronická cigareta je založená na princípe odparovania a následnej inhalácie.
    Z tohto je jasné, že elektronická cigareta sa nedá fajčiť, len inhalovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonym: nie som clovek ktory sa moze pustit do bitky v pravnickych veciach. Toto vsetko dakedy davno zacalo jednym cankom v nejakom denniku (Pravda, SME ci nieco take) ktory som cital, a tam nejaky clovek tvrdil prave po vyjdeni (teda skor doplneni) zakona, ze elektronicka cigareta spada pod dany zakon. Aj podla mna tam patri, ale nie o tom bol tento moj prispevok - bolo to hlavne o spravani daneho subjektu a uplnej ignoracie...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Novela zákona č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov

    Nové povinnosti v súvislosti s novelou zákona č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov v znení neskorších predpisov po prijatí NR SR 17. 2. 2009.



    Poskytovanie informácií
    •1. Mení sa obsah správy, ktorú sú povinní výrobcovia, dovozcovia a distribútori predkladať Ministerstvu zdravotníctva SR v smere zjednodušenia a kompatibility s hláseniami z krajín EÚ.

    Regulácia predaja tabakových výrobkov a výrobkov určených na fajčenie
    •1. Zákon upravuje podmienky aj na výrobky, ktoré neobsahujú tabak a sú určené na fajčenie (elektronická cigareta, bylinné cigarety...)
    ................................................
    takže sú zakázané aj elektronické cigarety takisto ako klasické!!!!
    Nezabudnite: neznalosť zákona neospravedlňuje!!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vďaka elektronická cigarete som prestal po 20 rokoch fajčiť a to okamžite ako som si ju kúpil. A veľa mojich kamarátov, ktorí si ju kúpili, tiež. Každý, kto akýmkoľvek spôsobom bojuje proti bezproblémovemu používaniu, dostupnosti a pod. elektronických cigariet je vrah, mentálne zaostalý chudák, ktorý nevie nič o závislostiach, alebo platený agent tabakových korporácii.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja bojujem proti normalnemu fajceniu a proti neserioznym firmam a ak si precitas moj clanok tak o tom je. Ale miesto uvedomenia si o com som pisal tu nadavas... U mna taky clovek je to iste ako nadava ostatnym...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zakon, ktory zaradil eCigaretu na uroven normalnej cigarety a zakazuje ju pouzivat na verejnych miestach, predavat atd. je protiustavny a kazdy kto tento zakon podporuje (napriklad upozornovanim "neserioznych" firiem na to co uvadzaju na stranke"), je moj uhlavny nepriatel. Na eCigaretu si nedam siahnut, zachranila mi mozno zivot. A tí, co ten zakon vymysleli a ich podporovatelia su mentalne zaostali chudaci, ktori nevedia nic o zavislostiach, alebo dobre plateni agenti tabakovych korporacii.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Uz tym, ze sa podpisujete ako anonym sa degradujete. Za druhe - v com je protiustavny? Za tretie - ako dokazete spajat poukazovanie na neseriozne firmy s tym, ze som podporovatel zakazu elektronickej cigarety? A poslednou vetou sa dostavate este nizsie (nadavky). Mne nevadi elektronicka cigareta - ale ak nejaka firma bude neseriozna (vedome a naschval - presne ako pisem v prispevku) tak na nu upozornim. Preco mame preboha zatvarat oci nad nejakou firmou ktora sa nesprava fer? Iba koli tomu, ze predava elektronicku cigaretu ktoru predavaju aj ine firmy a ktore mozu byt seriozne a neklamu zakaznika?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Za prve - anonym alebo "Rori" je uplne jedno, nebavime sa tu o osobach ale o nazoroch a ci pochadzaju od anonyma alebo Roriho je mi uplne fuk. Za druhe - zakon je protiustavny tymto:
    Fajcenie normalnych dymiacich cigariet je v restauraciach zakonom (uplne spravne) zakazne preto, lebo obtazuju a skodia ostatnym navstevnikom restauracie (kancelarie, uradu atd.). Elektronicka cigareta neprodukuje ziaden smrad a ziadne skodlive latky pre okolie. Preto je obmedzovanie jej pouzivania na verejnych miestach zasahom do pouzivatelovych obcianskych prav. Je to to iste ako keby mi zakon zakazoval citat v restauracii knihu - ta tiez nikomu neskodi ani nesmrdi. Zijeme v slobodnej krajine a kazdy si moze robit co si len zmysli, pokial tym neobmedzuje alebo neposkodzuje inych.
    A po tretie. Mate pravdu - z hladiska prava treba poukazovat na neseriozne firmy a posielat na ne SOIky, nech im daju pokuty, pripadne ich rovno zakazu a majitelov zavru. Z mojho osobneho hladiska mi vsak eCigareta pravdepodobne zachranila zivot, preto na nu nedam dopustit. A hoci predajca sa naozaj spraval akoze neseriozne, ja nad tym zavriem kludne obidve oci. Mozno vedel preco to robi - ten zakon, o ktorom tu je cely cas rec, skor ci neskor zrusia, lebo je chory a vymysleli ho ludia, ktorych ja oznacujem za vrahov, mentalnych chudakov, pripadne agentov tabakovych koncernov. Za tym si stopercetne stojim.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ,, aj ja som anonym, pretože sa mi nechce registrovať a vymýšľať prezývky na každé diskusné fórum.. argument roriho považujem za "kto chce psa biť, palicu si nájde... negatívne príspevky do diskusií na firemných knihách návštev mažu fšetky firmy čo mám ja skúsenosti, napríklad moje poznámky k postoju nemenovaného e-shopu k reklamácii.. tak hromadne udávajme e-shopy a firmy za aroganciu soike, majú prácu na 100 rokov a slovenská ekonomika bude zachránená z pokút, pretože nechce pripustiť kverulantstvo v diskusíách

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Prepac, ale uvadzat umyselne zakaznika do omylu a ked niekto chce ten omyl vyvratit tak zmazem prispevok? Nech ma aj SOIka 100 rokov co robit - preco by sme sa nemohli dostat do stavu aky je bezny napr. v Dansku a podobnych krajinach? Ked budem zatvarat oci nad vsetkym a vsetci tak isto - tak Slovensko zostatne tam kde je teraz. Na Slovenksu prehliadame strasne vela veci - a ked sa niekto ozve tak sa na neho spusti takato kritika... Potom sa nedcuduj, ze ked Ta na verejnosti verejne okradnu a zbiju, ze sa Ta nikto nezastane...

    A este k anonymnemu uctu - Tvoj predchodca anonym tu verejne nadaval a urazal ludi "mentalne zaostali chudaci". Keby som to ja spravil - tak som omnoho lahsie dohladatelny ako on. Preto si myslim, ze ked niekto nadava a skryva sa pod anonyma - tak je to ubohe...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Z toho, co tu uz odznelo a co som si nasledne precital v zakonoch mi vyplyva len jedna vec. Firma mala pravdu. Elektronicka cigareta sa moze pouzivat aj tam kde je zakazane fajcit, pretoze elektronicka cigareta sa fajcit neda. Fajci sa dym, elektronicka cigareta produkuje paru. Takze tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Uz ma tato diskusia nejak prestava bavit. Aj v nedavnom vyjadreni ministerstva v telke (cca 2mes dozadu) spada el. cigareta pod dany zakon. Ja nie som clovek co analyzuje zakony do hlbky.

    Ale co tu preberame je uuuuuuplne niekde inde o com bol moj prispevok. Slusne som im napisal nieco a dostal som arogantnu reakciu.
    Aka to bola/je firma si mozete spravit obraz aj z prispevku pod mojim clankom od p. Jakubovcika - co som sa neskor dozvedel z obchodneho registra ma vlastnicky suvis s danou firmou.
    Mne je ukradnute o aky tovar ide. Ide o slusnost spravania sa k cloveku.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Inak pre vyssie uvedene aj ukoncujem moznost prispievania pod tento clanok.

    OdpovedaťOdstrániť